Štítky: nať

Zasejte si naťovou cibulku pro časnou jarní sklizeň

Zasejte si naťovou cibulku pro časnou jarní sklizeň

V předjaří naše tělo přímo volá po zeleni plné vitamínů. Třeba po naťové cibulce, která na chlebu, v polévce i salátu skvěle chutná. Už nyní si ji můžeme zasít - doma za okno, do pařeniště nebo skleníku. Více...

Kouzlíme se zbytky z kuchyně: Skvělé pokrmy z odřezků

Kouzlíme se zbytky z kuchyně: Skvělé pokrmy z odřezků

Při zpracování potravin vám v kuchyni zůstane spousta odpadu a ten skončí v popelnici, v lepším případě na kompostu. Je to velká škoda, neupotřebené kousky mohou posloužit pro výrobu pochutin, které jinak za drahé peníze kupujete. Jak šikovně a chytře využít zbytky z kuchyně? Více...

Cibulobraní: Jak cibuli sklidit a připravit na skladování?

Cibulobraní: Jak cibuli sklidit a připravit na skladování?

Je nejvyšší čas na sklizeň cibule. Současné sucho, byť jinak velmi obtížné, nebezpečné a varující, je pro dozrávání a sklizeň cibulí příhodné. Poradíme, jak na to i jak nejlépe uchovat cibuli na zimu. Více...

Čekanka, skromná léčivka: Modré květy hojí oči, kořen a nať játra
Zdraví
9. 7. 2017

Čekanka, skromná léčivka: Modré květy hojí oči, kořen a nať játra

Její blankytné květy na nás mrkají z příkopů podél polí a cest. Planá čekanka je nejen pohledná, ale i léčivá. Z kořene se mele cikorka a nálev podporuje játra, výplach z květů uleví při zánětu spojivek. Více...

Rychlení zeleniny pro lenochy: zbytky nevyhazujte, ale znovu pěstujte

Rychlení zeleniny pro lenochy: zbytky nevyhazujte, ale znovu pěstujte

Na to, abyste si v zimním období vypěstovali trochu čerstvých zeleninových natí, nepotřebujete žádné zvláštní zahradnické dovednosti. A co víc: nemusíte čekat dlouhé týdny, až vyklíčí semínko a další měsíce pečovat o rostlinku. Stačí jen správně odkrojenou část  vložit do misky s vodou. Více...

Libeček na zahrádce a v kuchyni: voní, chutná, léčí

Libeček na zahrádce a v kuchyni: voní, chutná, léčí

Libeček je odolný a nenáročný, jeho výrazná chuť dodá mnoha pokrmům říz. Na záhonu působí skutečně velkolepě, a protože nebývá ke koupi, stojí za to ho pěstovat. Více...

Barvíte vajíčka cibulí, řepou či borůvkami?
Dekorace
3. 4. 2015

Barvíte vajíčka cibulí, řepou či borůvkami?

Před desítkami let se velikonoční vejce pro koledníky bežně barvila surovinami, které nabídla příroda. To je možné i dnes. Chce to mít předem zásobu vhodných materiálů, třeba slupek od cibule, osení a jiných. Více...

Cibulové zelí, plněná cibule a jiné cibulové recepty, tipy a rady
Zelenina
21. 2. 2015

Cibulové zelí, plněná cibule a jiné cibulové recepty, tipy a rady

Říká se, že cibule je královnou kuchyně a česnek jejím králem. Cibuli lidé pěstovali již ve třetím tisíciletí před naším letopočtem v Mezopotámii a Egyptě, kde ji dokonce uctívali jako božstvo. Více...

Orlíček a ostrožka: květiny krásné, nenáročné, ale také jedovaté

Orlíček a ostrožka: květiny krásné, nenáročné, ale také jedovaté

Orlíček a ostrožka, tradiční květiny českých zahrádek, jsou skromné a samy se dobře množí. Jejich květy přitom udivují pestrostí barev i tvarů. Ovšem jejich natě ani semena není radno ochutnávat! Více...

Jarní recepty s bylinkami: vajíčková polévka, ředkvičky, fialková šťáva

Jarní recepty s bylinkami: vajíčková polévka, ředkvičky, fialková šťáva

Pomáhají proti jarní únavě, posilují imunitu obsahem vitaminů, dezinfekčních silic, hojivých slizových látek, čisticích a rozpouštěcích saponinů. Bylinky vylepší chuť a vůni, ať jde o polévku, salát či třeba koktejl. Více...

Co s vyrašeným česnekem? Pěstujte nať!

Co s vyrašeným česnekem? Pěstujte nať!

Česnek má účinek baktericidní, antisklerotický a antikancerogenní. Zkrátka, chrání i uzdravuje. Na koho je jeho chuť moc silná, může využít jemnější nať, která z něj v předjaří raší. Více...

Recept na koprovou omáčku
Maso a přílohy
20. 6. 2012

Recept na koprovou omáčku

Kdo rád kopr, těší se už na jeho vůni. Ta je ukryta nejen v nejjemnějších lístcích, ale v celé nati. Jak známo, stonky kopru dokážou navonět nakládané okurky. Ale jejich aromatickou sílu můžeme využít také v omáčce. Stačí trocha speciální péče. Více...

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS