Štítky: lusky

Pískavice řecké seno, koření a lék
Zdraví
24. 2. 2019

Pískavice řecké seno, koření a lék

Semena pískavice mají typické, ostré aroma a hořkou chuť. Používají se na dochucení pokrmů i v kořenicích směsích, například v čubrice. Dovede také hojit, posilovat tělo i snižovat krevní tlak. Více...

Domácí semenaření: Sklízíme zralé fazole, dosoušíme je a luštíme
Užitková zahrada
13. 10. 2018

Domácí semenaření: Sklízíme zralé fazole, dosoušíme je a luštíme

Fazole jsou semenářsky nenáročná plodina, ideální pro začátečníky. Jsou jednoleté a samosprašné. Pro semenaření sbíráme vyzrálé, plně vybarvené a tvrdé či tvrdnoucí fazole ve schnoucím lusku. Více...

Láká vás domácí semenaření? Ideální druh pro začátečníky je hrášek

Láká vás domácí semenaření? Ideální druh pro začátečníky je hrášek

Počátek dubna je vhodný čas k výsevu hrachu na semeno. Na konzum lze hrášek sít i později, ale pro získání semen k dalšímu pěstování jsou nejlepší časné výsevy, protože dobře zužitkují zimní vláhu. Více...

Jak správně mrazit zeleninu a bylinky?

Jak správně mrazit zeleninu a bylinky?

Zeleninové záhony nás mohou ještě před příchodem zimy obdarovat bohatou úrodou.   Jak ji nejlépe skladovat, aby zůstala zachována její kvalita i lahodná chuť? Více...

Pěstování fazolí: pnoucí, keříčkové i okrasné

Pěstování fazolí: pnoucí, keříčkové i okrasné

Fazole patří mezi nenáročné a přitom velmi užitečné rostliny, nabízející rozmanitý užitek. Více...

Zahradničení pro začátečníky: sklizeň ovoce a zeleniny v pravý čas

Zahradničení pro začátečníky: sklizeň ovoce a zeleniny v pravý čas

Sklízet vlastní zeleninu a ovoce naplňuje pěstitele blaženým pocitem, plody zahrady jsou odměnou za celoroční péči. Pozor však, některé je třeba sklízet zcela zralé, jiné dříve než dozrají Více...

Jak pěstovat, sklízet a vařit bob obecný?
Užitková zahrada
14. 11. 2013

Jak pěstovat, sklízet a vařit bob obecný?

Bob je pozapomenutou zeleninou, která má však velký výnos a rozmanité použití. Stojí za to tuto zdravou plodinu vyzkoušet na zahrádce i na talíři. Více...

Jedovaté i léčivé rostliny: Lupina, pivoňka a prvosenka
Okrasná zahrada
15. 2. 2012

Jedovaté i léčivé rostliny: Lupina, pivoňka a prvosenka

Krásné, statné, barevně kvetoucí lupiny mnoholisté jsou silně jedovaté, čerstvé i sušené. Pro děti jsou nebezpečné především zralé lusky. Na rozdíl od ní mohou pivoňky a petrklíče uškodit pouze za jistých okolností. Seznamte se s jejich tajemstvím… Více...

Tamarind indický zpestří jídelníček
Zelenina
27. 1. 2010

Tamarind indický zpestří jídelníček

Sušené lusky tamarindu v posledních létech lákají i naše milovníky exotických kuchyní. V čerstvém stavu obsahují chutnou dužninu, které se používá k přípravě nápojů, marmelád a tradičních asijských jídel. Tamarind je krásný a zajímavý tropický strom, v mnoha oblastech považovaný za posvátný. Více...

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS