Štítky: majoránka

Pěstování bylinek bedýnce i pytli

Pěstování bylinek bedýnce i pytli

V přenosných nádobách můžeme rostliny pěstovat prakticky kdekoliv, a navíc po celý rok. Základní druhy bylinek nabízejí všechna zahradní centra, proč to tedy nezkusit. V sezóně je můžeme doplnit i květinami. Více...

Domácí ochucené soli a kořenící směsi: Proč jste ještě nevyzkoušeli?

Domácí ochucené soli a kořenící směsi: Proč jste ještě nevyzkoušeli?

Připravit si ochucovadla z domácích zdrojů je pohádkově snadné a hodně dobré. Bylinkové soli nebo domácí kořenící směsi přitom budou obsahovat přesně to, co vám chutná. Udělejte je teď, zpracujete přebytky ze zahrádky a smysluplně zužitkujete úrodu. Přitom vydrží dlouho, za pár měsíců klidně poslouží jako luxusní dárek k Vánocům. Více...

Bylinky chrání zeleninu před škůdci: Kam které vysadit?

Bylinky chrání zeleninu před škůdci: Kam které vysadit?

Zatímco nám neodolatelně voní, mnohé škůdce spíše odpuzují. Nebo alespoň maskují vůni zeleniny, na kterou mají citlivý nos. Bylinky sázely na stráž zeleniny už naše babičky, a věděly proč. Více...

Recepty pro hody: masové polévky, sulc, bůček, guláš, uzené s omáčkou...

Recepty pro hody: masové polévky, sulc, bůček, guláš, uzené s omáčkou...

Hodí se k masopustnímu hodování, používají se pro zabijačkové menu. Vydatné pokrmy si žádají tu správnou situaci. Nejvíc chutnají, když člověku vyhládne někde venku na čerstvém vzduchu při veselé oslavě. Více...

Jáhly: recepty na polévky, škubánky, placky, kaštánky, banánový jahelník

Jáhly: recepty na polévky, škubánky, placky, kaštánky, banánový jahelník

Kdo jí zdravě, oceňuje jáhly, loupaná zrna prosa, jako zdroj řady živin prospěšných pro správné fungování lidského těla. A rovněž jako potravinu, kterou lze nasladko i naslano dochutit podle svých představ. Více...

Slovácké drůbky, králík, svíčková, živáň, klobásy
Maso a přílohy
26. 9. 2015

Slovácké drůbky, králík, svíčková, živáň, klobásy

Příprava svatební svíčkové trvá týden. Už název receptu na slovácké drůbky s majoránkovými knedlíčky napovídá, že jídlo chutná nevídaně. Některé suroviny do slovácké klobásy se melou i dvakrát. Více...

Skotská vejce v těstě, hovězí těftěly, jehněčí golubce a jiná jídla z mletého
Maso a přílohy
15. 3. 2015

Skotská vejce v těstě, hovězí těftěly, jehněčí golubce a jiná jídla z mletého

Mleté maso si porozumí s nejrůznějšími příměsemi, přílohami a úpravami. Chová se velmi vstřícně i ke tvůrčím kulinářským nápadům. Nechte se inspirovat následujícími a máte-li svůj osvědčený, nabídněte ho v diskuzi Více...

Fazolový dort, čočkový prejt a jiné recepty na jídla z luštěnin
Zelenina
17. 1. 2015

Fazolový dort, čočkový prejt a jiné recepty na jídla z luštěnin

Luštěniny, či také luskoviny, patřily mezi první rostliny, které člověk nejprve sbíral a brzy cíleně pěstoval. Bývaly základní potravinou, v podstatě nahrazovaly maso, jistě i díky tomu, že se dají různorodě upravit. Více...

Jedlé květy bylinek, okrasných i planých rostlin: výtečné do salátů i dezertů

Jedlé květy bylinek, okrasných i planých rostlin: výtečné do salátů i dezertů

Mnoho rostlin má jedlé květy, kterými lze ozdobit nebo ochutit různé pokrmy. Nevšední ozdoba nejen zaujme, ale i prospívá zdraví. Více...

Zahrada plná vůní: přehled vonných dřevin a květin
Okrasná zahrada
21. 10. 2012

Zahrada plná vůní: přehled vonných dřevin a květin

Vůně jsou pro nás důležité. Vnímáme je vědomě i podvědomě, pojí se s nimi vzpomínky, dovedou uklidňovat i povzbuzovat. Zahrada, která potěší nejen oči, ale i krásně voní, je rájem na zemi. Více...

Fejeton Václava Větvičky: Jak voní Mediterán

Fejeton Václava Větvičky: Jak voní Mediterán

Vrtá vám hlavou, jaký je vlastně rozdíl mezi dobromyslí, orgánem, tymiánem, mateřídouškou a majoránkou? Vždyť v latině se často jmenují stejně… Jenže jižní odrůdy jsou zkrátka voňavější! Zveme vás na procházku voňavým Středomořím… Více...

Vepřový guláš zahuštěný chlebem

Vepřový guláš zahuštěný chlebem

Mnozí gulášoví fajnšmekři tvrdí, že jedině krajíc chleba dodá omáčce správný chuťový odstín a hustotu lepšího, nemoučného původu. Někdo střídku krájí, jiný strouhá či drobí, další ji do hrnce rituálně vkládá celou, aby její rozpuštění vymezilo čas dušení. Více...

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS