Štítky: kapr

Štědrovečerní večeře je tady. Nebojte se přidat víno
Nápoje
24. 12. 2017

Štědrovečerní večeře je tady. Nebojte se přidat víno

Pro mnoho z nás jsou Vánoce také svátky jídla. Ale čím takové klasické štědrovečerní menu zapít? Ruku na srdce, tradiční české menu není zrovna nejlehčí. Vhodně zvolené víno nám může pomoci vše zvládnout bez následků. Více...

Vánoční jídla našich sousedů – bobalky, uszka, kletzenbrot

Vánoční jídla našich sousedů – bobalky, uszka, kletzenbrot

Někdo lpí na tradičních jídlech, jiný na Vánoce rád zkusí něco nového. Připravili jsme pro vás vánoční recepty populární za našimi hranicemi, kterými můžete obohatit své slavnostní menu. Inspirujte se jídly ze Slovenska, Polska, Rakouska či Německa. Více...

Štědrá inspirace: kapr ve vinném těstíčku, v krustě, rybí se svítkem…
Maso a přílohy
23. 12. 2017

Štědrá inspirace: kapr ve vinném těstíčku, v krustě, rybí se svítkem…

V některých rodinách ctí tradici, jinde rok co rok připravují překvapení. Pro inspiraci těm druhým a třeba jako zajímavost pro ty první přinášíme lahůdkové variace na tradiční české vánoční pokrmy. Více...

Štědrovečerní stolování a tradice známé i neznámé
Dekorace
22. 12. 2017

Štědrovečerní stolování a tradice známé i neznámé

Štědrý večer se blíží a s ním i neopakovatelná atmosféra Vánoc. Málokterý svátek je opředen tolika zvyky a tradicemi. Dnes se vše točí spíše kolem dárků a stolu prohýbajícího se pod lahůdkami, ale vánoční svátky jsou hlavně dobou rozjímaní, lásky a pohody, kdy se celá rodina sejde kolem jednoho stolu. Některé zvyky možná dodržujete, o jiných jste ani neslyšeli. Pojďme si připomenout štědrovečerní stolování podle našich předků. Více...

Lunární zahradničení: Nastává novoluní, slunovrat i štědrý den
Okrasná zahrada
18. 12. 2017

Lunární zahradničení: Nastává novoluní, slunovrat i štědrý den

Tento mimořádný prosincový týden začne novoluním, znovuzrozením nového měsíce. Ve čtvrtek nastává zimní slunovrat a v neděli Štědrý den. Luna projde znamením Střelce, Kozoroha, Vodnáře a Ryb. Více...

Kapr se na Vánoce chystá už teď: Jaký je kapří příběh?

Kapr se na Vánoce chystá už teď: Jaký je kapří příběh?

Vánoce nám připadají ještě daleko, ale přípravy na ně jsou v plném proudu. Hlavně výlov nejdůležitější suroviny na tradiční Štědrovečerní večeři – kapra, je v těchto dnech více než aktuální. Jak a kde se vlastně kapr chová, kdy se loví a kde až do Vánoc odpočívá? Více...

Zpracování ryb pro kuchyňskou úpravu a filetování
Maso a přílohy
22. 6. 2016

Zpracování ryb pro kuchyňskou úpravu a filetování

Rybí maso je hodnotné a lze ho skvěle upravit. Příprava celých ryb je výhodnější. Sice zabere více času, ale nabízí možnost připravit různorodé rybí pokrmy a poskytuje i větší jistotu kvality masa. Více...

Kapr v receptech tradičních i méně známých
Maso a přílohy
23. 12. 2014

Kapr v receptech tradičních i méně známých

Autorka receptu na kapra načerno doporučuje více než dva tucty surovin, koření a variant ingrediencí. Takovou směs fantazie by alchymista kuchařovi jen záviděl. Kapr jako elixír života, i tak ho lze mít rád. Více...

Bramborový salát a jeho obměny: s vínem, křenem, řepou…

Bramborový salát a jeho obměny: s vínem, křenem, řepou…

Bramborový salát má na štědrovečerním stole velká většina domácností v Čechách a na Moravě, přesto nepatří mezi pokrmy tradiční. Jako příloha ke smaženému kapru se podává až od 50. let 20. století. Více...

Máte chuť na rybu? Jeďte na výlov!
Zajímavosti
3. 10. 2014

Máte chuť na rybu? Jeďte na výlov!

Podzimní výlovy rybníků lákají k výletu do přírody a také k ochutnání rybí lahůdky. Ať už rožněného lína u stánku na hrázi, nebo rybího menu v blízké restauraci. A také doma − rybáři prodávají čerstvé úlovky, hlavně kapry. Více...

Halászlé, štika v papilotě, zlatá rybka, pečený sumec a jiné rybí recepty
Maso a přílohy
27. 9. 2014

Halászlé, štika v papilotě, zlatá rybka, pečený sumec a jiné rybí recepty

Sladkovodní ryby umějí na talíři překvapit jemnými osobitými chutěmi. Zaslouží si být na jídelníčku často a také připravovat rozličnými způsoby. Třeba pečením v papilotě — zabalené v pečicím papíru či alobalu. Více...

Receptář na srpen: gazánie, bonsaje, pletí, špenát, ovce, výšivka ze šupin…
Zajímavosti
1. 8. 2014

Receptář na srpen: gazánie, bonsaje, pletí, špenát, ovce, výšivka ze šupin…

Srpnový Receptář nabízí tipy pro okrasnou a užitkovou zahradu, které se budou hodit i na podzim, v zimě a na jaře. Na sto stránkách objevíte také mnoho inspirace a nápadů do bytu, ke stolu, na cesty, pro záliby. Více...

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS