Štítky: Houby

Penízovka sametonohá, vánoční potěšení houbaře
Houby
20. 12. 2015

Penízovka sametonohá, vánoční potěšení houbaře

O Vánocích se skalní houbaři konečně mohou vydat za vyloženě zimními houbami. Ti zkušení si s sebou kromě termosky s posilujícím občerstvením v košíku nesou také smetáček. Více...

Rozhovor s Ladislavem Hagarou, velkým tvůrcem atlasů hub
Houby
17. 12. 2015

Rozhovor s Ladislavem Hagarou, velkým tvůrcem atlasů hub

Jak propadl mykologické vášni? Jaké jsou jeho největší zážitky s houbami a oblíbené recepty? Jak se vlastně tvoří velké atlasy hub? Více...

Houby jsou velké dobrodružství
Houby
12. 10. 2015

Houby jsou velké dobrodružství

RNDr. František Kotlaba, CSc., je v mykologii legendou. Z rozhovoru s ním je patrné, že léta (v květnu mu bylo 87 let!) mu na vitalitě a zájmu o vědu ubírají jen pranepatrně. Více...

Jak se fotí houby? A může být čirůvka chutnější než lanýž?
Houby
2. 10. 2015

Jak se fotí houby? A může být čirůvka chutnější než lanýž?

Jihočeši bývají velmi často velkými lokálními patrioty. Ing. Tomáš Papoušek, tvůrce krásného Atlasu hub z jižních Čech, který vydal před deseti lety vlastním nákladem, je jedním z nich. Více...

Houby jsou nesmrtelné: Při mykologickém bádání lze zažít úžasná dobrodružství
Houby
5. 6. 2015

Houby jsou nesmrtelné: Při mykologickém bádání lze zažít úžasná dobrodružství

Málokdo tak dokonale splňuje představu o vědci – vysoký, důstojný postarší muž s živýma očima Zdeněk Pouzar je dalším doyenem českých mykologů. Více...

S mykologem Vladimírem Antonínem o magickém světě hub
Houby
17. 4. 2015

S mykologem Vladimírem Antonínem o magickém světě hub

O houbaření po celém světě i lehkomyslnosti některých houbařů, o studiu hub jakožto stále tajemných a nesmírně rozmanitých organismů. Více...

Řízky v receptech čtenářů: přírodní, obalované, obrácené, s omáčkou…
Maso a přílohy
22. 11. 2014

Řízky v receptech čtenářů: přírodní, obalované, obrácené, s omáčkou…

Smažený vepřový nebo kuřecí řízek plní v mnohém domácím jídelníčku roli osvědčené pochoutky, která se hodí zejména tehdy, když se u stolu sejde celá rodina. Pro inspiraci nabízíme varianty na přípravu řízků. Více...

Sýr v polévkách, chlebu, žampionech, bramboráku, krupicové kaši...

Sýr v polévkách, chlebu, žampionech, bramboráku, krupicové kaši...

Kousky těsta ze syrových strouhaných brambor a strouhaného kozího sýra vytvarujeme na placky a osmažíme na oleji. Recepty na kozí bramborák a dalších deset sýrových lahůdek poslali čtenáři. Více...

Závojenka podtrnka: málo známá, avšak chutná jarní houba
Houby
18. 5. 2014

Závojenka podtrnka: málo známá, avšak chutná jarní houba

Roste trnkami, je jedlá a voňavá. Záměny s mnohem pozdnější závojenkou olověnou se bát nemusíme. Avšak existuje i závojenka jarní, kterou není dobré ochutnávat… Více...

Čirůvka májovka, jarní poklad lesů i zahrad
Houby
7. 5. 2014

Čirůvka májovka, jarní poklad lesů i zahrad

Voňavá jarní houba roste v trávě, často v takzvaných čarodějných kruzích. Je skvělým májovým úlovkem houbaře, v houbové omáčce nahradí i pravé hřiby! Více...

Penízovka smrková: Jedlá jarní houba, která roste na šiškách
Houby
3. 4. 2014

Penízovka smrková: Jedlá jarní houba, která roste na šiškách

Nastal by bez hub konec světa? Nespíš ano, protože by nikdo nerozložil listí, dřevo ani šišky. A právě na nich rostou půvabné houby, z nichž jedna houbaře obzvlášť potěší… Více...

Rýže: risi bisi, pilaf, paella, rizoto, kološvárské zelí, rýžové karbanátky
Maso a přílohy
22. 2. 2014

Rýže: risi bisi, pilaf, paella, rizoto, kološvárské zelí, rýžové karbanátky

Rýži s hráškem a vývarem Italové říkají jednoduše risi bisi. Obvykle ji pokládáme za polévku, ale řádně hustá směs svou vydatností připomene až risotto. Díky rýži snadno nahlédneme i do dalších zahraničních jídelníčků. Více...

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS