Štítky: Polévky a chuťovky

Dýňové menu Petra Stupky: pečená špagetová dýně, fašírka i chutney
Zelenina
Včera

Dýňové menu Petra Stupky: pečená špagetová dýně, fašírka i chutney

Ať už si dáte jakoukoliv dýni, vždy tím prospějete svému zdraví. Dýně totiž velmi efektivně očišťuje náš organismus, působí na snižování tělesné váhy, ale dokážou i výrazně omladit náš vzhled. Více...

Cassoulet vás zahřeje: francouzské masové fazole

Cassoulet vás zahřeje: francouzské masové fazole

Už podle názvu (čti kasule) najdete tuto delikatesu ve Francii, konkrétně na jejím jihozápadě. „Cassoule“ je pak potřebná kameninová mísa, která se používá na zapékání celého pokrmu. Jde o hutné a výživné jídlo, jehož hlavní složkou jsou bílé fazole a maso, nejčastěji vepřové, kachní nebo husí, existuje ale i varianta se skopovým. Přestože by se vám mohla zdát jeho příprava složitá, stačí jen mít suroviny a pár hodin času. Odměnou vám bude skvělé jídlo pro velkou společnost. Více...

Podzimní polévky: kukuřičná, z červeného zelí, topinamburová

Podzimní polévky: kukuřičná, z červeného zelí, topinamburová

Nastupující chladné počasí spolehlivě překonáte s pomocí vydatných zeleninových polévek či krémů. Kromě toho, že vám opravdu budou chutnat, prospějete i svému zdraví. Kukuřičná polévka je malou energetickou bombou díky glukóze, krém z červeného zelí dodá vitamin C, „nakopne“ váš metabolismus a topinambur pomůže snížit cholesterol. Která z nich se stane vaším favoritem? Více...

Pečené brambory s fazolemi: Jacket potatoes

Pečené brambory s fazolemi: Jacket potatoes

Pečené brambory se připravují v mnoha zemích. Ve Velké Británii se častěji než baked potato (tj. pečená brambora) používá název jacket potato (tedy neloupaná brambora, doslova oblečená). Více...

3 lehké a levné večeře z konzervovaného tuňáka

3 lehké a levné večeře z konzervovaného tuňáka

Nepsané pravidlo lékařů a výživových poradců říká, že bychom měli aspoň jednou do týdne mít na jídelníčku rybu. Pokud jste si tedy lámali hlavu nad tím, jak ji do sebe dostat, řešením je tuňák. V případě tuňáka totiž máte záruku, že nezatíží vaši ruku při nákupu, ani vaši peněženku. A za čtvrt hodiny můžete večeřet. Získáte navíc i skvělý zdroj bílkovin a mořské ryby v jednom. Více...

Frittata? Levná a skvělá snídaně, oběd i večeře

Frittata? Levná a skvělá snídaně, oběd i večeře

Náročný den před vámi? Snídaně pro rodinu nebo přátele? Blesková večeře nebo oběd z mála surovin? Frittata je odpověď, jakou hledáte. Nadýchaná vajíčka, do kterých vmícháte snadno, na co zrovna máte chuť nebo co najdete doma, se liší od klasické omelety tím, že se pomalu pečou. Frittata je proto perfektní, pokud nemáte moc chuť vařit, ale přesto potřebujete vydatné jídlo pro více lidí. Více...

Domácí ochucené soli a kořenící směsi: Proč jste ještě nevyzkoušeli?

Domácí ochucené soli a kořenící směsi: Proč jste ještě nevyzkoušeli?

Připravit si ochucovadla z domácích zdrojů je pohádkově snadné a hodně dobré. Bylinkové soli nebo domácí kořenící směsi přitom budou obsahovat přesně to, co vám chutná. Udělejte je teď, zpracujete přebytky ze zahrádky a smysluplně zužitkujete úrodu. Přitom vydrží dlouho, za pár měsíců klidně poslouží jako luxusní dárek k Vánocům. Více...

Připravte si hody z dýně: polévka, rizoto i lívance

Připravte si hody z dýně: polévka, rizoto i lívance

Vaření z dýně nemusí být náročné a bez chuti. Lívance se sirupem, krémové risotto s parmazánem, polévka s kari a kokosem, dýňová polenta se šalvějí… Hlavní plodina podzimu nabízí celou řadu možností – přitom na většinu vám bude stačit připravit bleskové pyré a máte jasno, co bude k obědu nebo večeři celý týden. Více...

Neobvyklý černý česnek je chutný a zdraví prospěšný

Neobvyklý černý česnek je chutný a zdraví prospěšný

Černý česnek je stále populárnější nejen mezi milovníky asijské kuchyně. Kromě gastronomického užití nachází své uplatnění jako přírodní léčivo, je velmi zdravý, posiluje imunitu a pomáhá při mnoha zdravotních komplikacích. Co je vlastně černý česnek a jak se vyrábí? A dá se snadno vyrobit i doma? Více...

Rostlinná mléka z domácích zdrojů - zdravější než z obchodu

Rostlinná mléka z domácích zdrojů - zdravější než z obchodu

Rýžové, ovesné, mandlové, makové, sojové... Obliba rostlinných mlék stoupá a do svého jídelníčku je zařazuje stále víc lidí. Pokud vám z nějakého důvodu nevyhovuje konzumace kravského mléka, zkuste ho nahradit rostlinnou alternativou. To skutečně zdravé si přitom připravíte snadno doma. Více...

Vaříme na čundru: houbová sváča, těstoviny s tuňákem, trampova jatýrka

Vaříme na čundru: houbová sváča, těstoviny s tuňákem, trampova jatýrka

Prázdniny končí, ale vařit v divočině či venku na zahradě můžeme kdykoli, zvlášť pokud se vydaří počasí babího léta. I tentokrát jsou připraveny recepty na jídla levná, rychlá a především ze surovin, které se dobře přepravují a ideálně vydrží i teplotní výkyvy počasí. Více...

Soutěž Receptáře a Zahrady Čech: o nejlepší prvorepublikový recept

Soutěž Receptáře a Zahrady Čech: o nejlepší prvorepublikový recept

Máte recepty, které pocházejí z prvorepublikového období Československa? Recepty, které si předáváte z generace na generaci?  A umíte podle nich jídlo uvařit? Pak je soutěž o Nejlepší prvorepublikový recept ideální příležitostí k jeho představení. Uzávěrku jsme prodloužili do 5. září. Více...

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS