Štítky: dusičnany

Zasejte si naťovou cibulku pro časnou jarní sklizeň

Zasejte si naťovou cibulku pro časnou jarní sklizeň

V předjaří naše tělo přímo volá po zeleni plné vitamínů. Třeba po naťové cibulce, která na chlebu, v polévce i salátu skvěle chutná. Už nyní si ji můžeme zasít - doma za okno, do pařeniště nebo skleníku. Více...

Velký úklid skleníku: Proč je třeba důkladně vyčistit nádoby i skla?
Zahradní stavby
21. 11. 2017

Velký úklid skleníku: Proč je třeba důkladně vyčistit nádoby i skla?

Pokud ve skleníku necháme použité nádoby, mohou se posléze stát zdrojem chorob. Je čas vzít do ruky kartáč a ocet. Také skla je dobré umýt, zvláště pokud skleník slouží i v zimě a v předjaří. Více...

Co vysadit a zasít v září? Ředkvičky, salát, trvalky i cibulky

Co vysadit a zasít v září? Ředkvičky, salát, trvalky i cibulky

Babí léto si podává ruku s podzimem. Můžete zasít poslední zeleninu pro letošní sklizeň a další pro úrodu jarní. Zkrášlete zahradu trvalkami, dřevinami, cibulovinami i dvouletkami. Více...

Proč jsou dusičnany pro kojence smrtelně nebezpečné?
Zdraví
7. 5. 2017

Proč jsou dusičnany pro kojence smrtelně nebezpečné?

Zatímco zdravotní riziko dusičnanů pro dospělé není tak vysoké, jak se dříve předpokládalo, stále platí, že pro malé děti, a zvláště kojence do tří měsíců, jsou jedem. Více...

Je salát dusičnanový král?
Zdraví
29. 4. 2017

Je salát dusičnanový král?

Všeho moc škodí – i dusičnanů v zelenině. Víte, že nejvíc jich hromadí nejen salát, a to v košťálu, ale i červená řepa a celer? A že vliv má nejen hnojení, ale i sklizeň, ošetřování, osvětlení? Více...

Jsou dusičnany skutečně nebezpečné?
Zdraví
21. 3. 2017

Jsou dusičnany skutečně nebezpečné?

I když může zelenina obsahovat dusičnany, dodává nám proti nim zároveň „protijed“. Vitamín C je dokonce promění na látky prospěšné při vysokém krevním tlaku. Horší je to s dusičnany v uzeninách… Více...

Pěstujete salát ve skleníku? Čistá skla zaručí méně dusičnanů

Pěstujete salát ve skleníku? Čistá skla zaručí méně dusičnanů

Čerstvá domácí zelenina je nejchutnější, a pokud nepoužíváme pesticidy, i zdravější. Při časném pěstování ve skleníku či pařeništi však může hromadit dusičnany. Prevence je jednoduchá.   Více...

Ředkvičky a salát můžete do skleníku vysít již v únoru

Ředkvičky a salát můžete do skleníku vysít již v únoru

Pochutnat si už v březnu na křehkém listovém salátu a křupavých ředkvičkách z vlastní sklizně? Pokud semínka svěříte půdě již v únoru, může se to podařit. Více...

Jak v zimě izolovat skleník? Bublinkovou fólií, roletami, mulčem
Okrasná zahrada
18. 11. 2016

Jak v zimě izolovat skleník? Bublinkovou fólií, roletami, mulčem

Skleník je, zvláště za mírných zim, ideálním místem pro přezimování choulostivých rostlin, nařízkovaných sazeniček, pěstování zimní zeleniny. Jak zabránit ztrátám tepla a promrznutí? Více...

Brambory zdravé, výživné i jedovaté

Brambory zdravé, výživné i jedovaté

Brambory jsou nejen zdrojem výživného škrobu, ale nachází se v nich i řada dalších látek. Aminokyseliny, vláknina i minerály a stopové prvky, které náš organismus potřebuje, ale i alkaloidy a dusičnany, které žádoucí nejsou. Co vše v hlízách vlastně najdeme? Více...

Lilek černý roste v přírodě i na zahradách. Jsou jeho bobule jedovaté?
Zdraví
27. 10. 2011

Lilek černý roste v přírodě i na zahradách. Jsou jeho bobule jedovaté?

Planý lilek černý se občas zatoulá do našich zahrad. Jeho tmavé lesklé bobule mohou lákat děti k ochutnání. Jedná se o jedovatou rostlinu, jíž je třeba se obávat? Odpověď není jednoznačná. Více...

Pěstování čekanky od semínka a snadné rychlení čekankových puků

Pěstování čekanky od semínka a snadné rychlení čekankových puků

Křehká čekanka osvěží jídelníček po celý rok. Z kořenů v létě vypěstovaných lze snadno rychlit puky i v zimě. Zatímco venku pěstovaná čekanka je nahořklá, puky rychlené ve tmě jsou chuti jemné. Více...

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS