Štítky: Vaření a recepty

Čerstvé vitamíny z domácích zdrojů: Rukolu snadno vypěstujete za oknem

Čerstvé vitamíny z domácích zdrojů: Rukolu snadno vypěstujete za oknem

Tělo v zimě přímo volá po pořádné dávce vitamínů z čerstvé zeleniny a ovoce. V obchodech najdeme všemožné druhy, ale ne moc šťavnaté a často dovezené přes půl světa. Přitom i doma můžete v zimě sklízet výtečnou rukolu, která podporuje zdravé trávení a skvěle vás vyzbrojí vitamíny a minerály. Její pěstování je až dětsky snadné, tak neváhejte. Více...

Bylinky lásky: Čím si okořenit Valentýn?

Bylinky lásky: Čím si okořenit Valentýn?

Koření a bylinky jsou neocenitelnými pomocníky nejen při dochucování jídel. Působí léčivě, posilují organismus, podpoří imunitu, odstraní únavu i provoní byt. Některé dokážou dobře naladit, povzbudit romantickou atmosféru i posílit tělesnou touhu. Využijte pomocné ruky z přírody a připravte si voňavý a chutný Valentýn. Více...

Proč vsadit na indukci? Vaření na ní je bezpečné, rychlé a úsporné

Proč vsadit na indukci? Vaření na ní je bezpečné, rychlé a úsporné

Bezpečnější, rychlejší a čistší vaření, to učarovalo všem majitelům indukčních varných desek. I když profesionálové dávají stále přednost plynovým varným deskám, české domácnosti se pomalu orientují na indukční vaření. Většina těch, co vyzkoušeli rozdíl mezi vařením na plynu a na indukci, dává přednost právě vaření na indukční desce.   Více...

Umami: zázračná pátá chuť skrývá glutamát

Umami: zázračná pátá chuť skrývá glutamát

Sladká, slaná, hořká a kyselá, to jsou čtyři základní lidské chutě. Existuje však i cosi dalšího, pátá chuť umami. Receptory pro tuto chuť vnímají v jídle obsaženou kyselinu glutamovou a její soli glutamany. Mnoha lidem okamžitě naskočí výstražné světlo: glutaman je látka cizorodá a škodlivá, uměle přidávaná do jídel. Jak je to s jeho škodlivostí doopravdy a co o něm možná nevíte? Více...

Čím nahradit cukr v jídle? Dejte si pozor na zdánlivě zdravé alternativy

Čím nahradit cukr v jídle? Dejte si pozor na zdánlivě zdravé alternativy

Vymýtit cukr z jídelníčku je moderní trend zdravé výživy. Sladkého se však nechceme vzdát, a proto hledáme různé alternativy, čím cukr v jídle nahradit. V dobré víře tak do těla dostáváme často dosti problematické látky, které našemu organismu neprospívají. Jak se vyznat v džungli doporučení výživových poradců a marketingových triků výrobců cukrovinek? Více...

Dosmaženo? Použitý olej do kanalizace nepatří
Maso a přílohy
24. 12. 2017

Dosmaženo? Použitý olej do kanalizace nepatří

Kapr i řízky jsou usmaženy a v pánvi zůstala spousta použitého oleje. Kde skončí většina takových zbytků? Mnozí z nás je bohužel vylijí do odpadu. Je to ale velká chyba, kromě komplikací, které způsobíte v kanalizaci a v čistírnách odpadních vod, si zaděláte i na potíže s vlastními odpadními trubkami a to se vám může pěkně prodražit. Více...

Vánoční jídla našich sousedů – bobalky, uszka, kletzenbrot

Vánoční jídla našich sousedů – bobalky, uszka, kletzenbrot

Někdo lpí na tradičních jídlech, jiný na Vánoce rád zkusí něco nového. Připravili jsme pro vás vánoční recepty populární za našimi hranicemi, kterými můžete obohatit své slavnostní menu. Inspirujte se jídly ze Slovenska, Polska, Rakouska či Německa. Více...

Štědrovečerní stolování a tradice známé i neznámé
Dekorace
22. 12. 2017

Štědrovečerní stolování a tradice známé i neznámé

Štědrý večer se blíží a s ním i neopakovatelná atmosféra Vánoc. Málokterý svátek je opředen tolika zvyky a tradicemi. Dnes se vše točí spíše kolem dárků a stolu prohýbajícího se pod lahůdkami, ale vánoční svátky jsou hlavně dobou rozjímaní, lásky a pohody, kdy se celá rodina sejde kolem jednoho stolu. Některé zvyky možná dodržujete, o jiných jste ani neslyšeli. Pojďme si připomenout štědrovečerní stolování podle našich předků. Více...

5 kuchyňských triků, které fungují a nevíme proč

5 kuchyňských triků, které fungují a nevíme proč

Babských rad pro vaření a úklid znáte spousty. Zamysleli jste se někdy nad tím, proč a jak vlastně fungují? Vybrali jsme některé z nich a společně poodhalíme jejich tajemství. Více...

Co připravit z jedlých kaštanů? Zkuste polévku, nádivku či sladký dezert

Co připravit z jedlých kaštanů? Zkuste polévku, nádivku či sladký dezert

Pečené a horké z kornoutku na trhu, tak zná jedlé kaštany většina z nás. Nebojte se vyzkoušet i jiné úpravy této zdravé pochoutky. Kromě kaštanové nádivky s krůtou, kterou si dá většina Američanů dnes na Den díkuvzdání, se jedlé kaštany dají upravovat mnoha různými způsoby, na sladko i na slano. Zakomponujte tuto surovinu do jídelníčku, má nejen delikátní chuť, ale působí i blahodárně na vaše zdraví. Více...

Domácí ovocný čaj: Chutná a zdravá dobrota
Nápoje
19. 11. 2017

Domácí ovocný čaj: Chutná a zdravá dobrota

Nemusíte nutně kupovat drahé ovocné čaje, kyselé a bez valné chutí. Připravit si domácí ovocný čaj je velmi snadné, zvládnete to za pár minut. Chutná malým i velkým, zahřeje v chladném počasí a zažene chuť na sladké. Více...

Kypřící prášek při pečení i úklidu: Neocenitelný pomocník v domácnosti

Kypřící prášek při pečení i úklidu: Neocenitelný pomocník v domácnosti

Prášek do pečiva nejen kypří těsto, ale dokáže být užitečný i při úklidu a čištění domácnosti. Co v sobě ukrývá malý sáček kypřícího prášku? Jak to, že má takovou sílu?  A na co si dát pozor při pečení, aby náš moučník neskončil v koši? Více...

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS