Velikonoce

obrázek z archivu ireceptar.cz

Fotonávod: Přivítejte jaro květinovou aranží z narcisů a proutí

Většina z nás vítá jaro s velkým nadšením. Těšíme se jak na svěží zeleň probouzející se v našem okolí, tak na lepší počasí a přibývající počet slunečných a teplých dnů. Někdy už se nám zdá zima nekonečná, a tak se snažíme jaro doslova přitahovat všemi možnými způsoby. Jedním z nich je vlastnoruční výroba jarní květinové dekorace z přírodních materiálů.
bylinková polévka

Velikonoční očista devíti bylinami

Dobové recepty na velikonoční pokrmy vedle jiného dokládají, že svého času bývala jarní očista organismu docela běžná a že Velikonoce pro ni byly nejlepší příležitostí. Některá jídla jako nádivky nebo zelené polévky měly obsahovat aspoň devět bylin. Používala se řeřicha, pažitka, kopřiva, pampeliška, popenec, sedmikráska, třeba i list fialky či jahodové listí, šťovík a další.
obrázek z archivu ireceptar.cz

Jak prodloužit vejcím z koledy trvanlivost? Zkuste pickled eggs

Následky velikonoční koledy mívají zpravidla podobu hromady natvrdo vařených vajec, které je nutno dosti rychle zpracovat, protože už jsou uvařená různě dlouhou dobu a navíc pobývají různě dlouhou dobu v teple v koledníkově košíku. Existuje ale trik, jak trvanlivost vařených vajec prodloužit a tak rozložit nutnost konzumace hromad vajíčkových pomazánek a salátů na delší dobu.
obrázek z archivu ireceptar.cz

Netradičně zdobené kraslice

Zdobené kraslice neodmyslitelně patří k velikonoční koledě. Mají své symbolické barvy a také techniky zdobení, které se staly již klasikou. Ne všichni máme však tolik trpělivosti a času, abychom mohli každoročně zdobit kraslice lepenou slámou nebo vyškrabováním vosku. A tak každým rokem vznikají nové, rychlejší a moderní způsoby zdobení vajec, které jsou netradiční, a přesto půvabné.