Vaření a recepty

Kysané je nejlepší. Jak si doma naložit zelí?

Kysané je nejlepší. Jak si doma naložit zelí?

Tradiční kysané, tedy mléčně kvašené zelí, je dokonalou zásobárnou vitaminů a minerálů. Patří mezi nejzdravější tuzemské potraviny, navíc skvěle chutná a mnohým pokrmům dodá jiskru. Více...

Dýňové menu Petra Stupky: pečená špagetová dýně, fašírka i chutney
Zelenina
Včera

Dýňové menu Petra Stupky: pečená špagetová dýně, fašírka i chutney

Ať už si dáte jakoukoliv dýni, vždy tím prospějete svému zdraví. Dýně totiž velmi efektivně očišťuje náš organismus, působí na snižování tělesné váhy, ale dokážou i výrazně omladit náš vzhled. Více...

Tři snadné recepty na litý perník: přidejte jablka či povidla

Tři snadné recepty na litý perník: přidejte jablka či povidla

Když k vám míří neohlášená návštěva, chcete narychlo připravit moučník ke kávě nebo pokud nechcete naopak přijít na větší sešlost s prázdnou, je tu právě pro vás záchrana v podobě litého perníku. Nezabere vám ani hodinu, suroviny můžete mít stále doma – a nadto vám opravdu bude chutnat. Aby byl nadýchaný, nezapomeňte na dobrá vajíčka a přidávejte jedině kvalitní holandské kakao. Více...

Recept na domácí křenovou omáčku
Maso a přílohy
13. 10. 2018

Recept na domácí křenovou omáčku

Křen často roste dlouhá léta kdesi v koutě zahrady. Na jaře na sebe upozorní mohutným bílým květenstvím a nepřehlédnutelný je i pro své velké listy. Největší oblibě se však těší jeho kořen. Poradíme vám, jak připravit lahodnou křenovou omáčku. Více...

Cassoulet vás zahřeje: francouzské masové fazole

Cassoulet vás zahřeje: francouzské masové fazole

Už podle názvu (čti kasule) najdete tuto delikatesu ve Francii, konkrétně na jejím jihozápadě. „Cassoule“ je pak potřebná kameninová mísa, která se používá na zapékání celého pokrmu. Jde o hutné a výživné jídlo, jehož hlavní složkou jsou bílé fazole a maso, nejčastěji vepřové, kachní nebo husí, existuje ale i varianta se skopovým. Přestože by se vám mohla zdát jeho příprava složitá, stačí jen mít suroviny a pár hodin času. Odměnou vám bude skvělé jídlo pro velkou společnost. Více...

Podzimní polévky: kukuřičná, z červeného zelí, topinamburová

Podzimní polévky: kukuřičná, z červeného zelí, topinamburová

Nastupující chladné počasí spolehlivě překonáte s pomocí vydatných zeleninových polévek či krémů. Kromě toho, že vám opravdu budou chutnat, prospějete i svému zdraví. Kukuřičná polévka je malou energetickou bombou díky glukóze, krém z červeného zelí dodá vitamin C, „nakopne“ váš metabolismus a topinambur pomůže snížit cholesterol. Která z nich se stane vaším favoritem? Více...

Moštování přímo na zahradě: Co je k němu potřeba?

Moštování přímo na zahradě: Co je k němu potřeba?

Domácí jablečný mošt je vynikající a zdravá pochoutka. A také jeden z nejlepších způsobů, jak zužitkovat velkou úrodu jablek. Jak si ho vyrobit přímo doma na zahradě a následně uchovat? Více...

Jablečné dezerty - lahodná inspirace ze zahraničí

Jablečné dezerty - lahodná inspirace ze zahraničí

Také už vám občas dochází fantazie, jak zpracovat jablka, která nejsou vhodná pro dlouhé skladování? Zkuste některý z méně známých, ale velmi chutných receptů ze zahraničí. Zatímco druhý recept pochází z Normandie, první má své kořeny nejspíš ve Švédsku. Více...

Znáte ryzce? Sbírat můžete ryzec borový, smrkový i syrovinku
Houby
5. 10. 2018

Znáte ryzce? Sbírat můžete ryzec borový, smrkový i syrovinku

Ryzce naši houbaři kupodivu příliš nesbírají, přestože je to velmi zajímavá skupina hub, atraktivní i z hlediska kuchyňského využití. U nás roste několik desítek druhů ryzců -  představíme ty jedlé. Více...

Pečené brambory s fazolemi: Jacket potatoes

Pečené brambory s fazolemi: Jacket potatoes

Pečené brambory se připravují v mnoha zemích. Ve Velké Británii se častěji než baked potato (tj. pečená brambora) používá název jacket potato (tedy neloupaná brambora, doslova oblečená). Více...

Hovězí Stroganov
Maso a přílohy
29. 9. 2018

Hovězí Stroganov

Historie tohoto známého ruského pokrmu, označovaného u nás také jako minutkový guláš, není moc jasná. Vznikl zřejmě kolem poloviny 19. století, ale jak získal Stroganov (můžeme se také často setkat s francouzským přepisem Stroganoff), zůstává zahaleno tajemstvím. Více...

3 lehké a levné večeře z konzervovaného tuňáka

3 lehké a levné večeře z konzervovaného tuňáka

Nepsané pravidlo lékařů a výživových poradců říká, že bychom měli aspoň jednou do týdne mít na jídelníčku rybu. Pokud jste si tedy lámali hlavu nad tím, jak ji do sebe dostat, řešením je tuňák. V případě tuňáka totiž máte záruku, že nezatíží vaši ruku při nákupu, ani vaši peněženku. A za čtvrt hodiny můžete večeřet. Získáte navíc i skvělý zdroj bílkovin a mořské ryby v jednom. Více...

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS