Vaření a recepty

Sušené houby jsou lahodná pochoutka.

Jak správně sušit houby, aby vám vydržely co nejdéle a nebyly prolezlé červy?

Všichni houbaři mají žně, protože jak se říká „rostou“! Nosíte z lesa plné košíky a už nevíte, jak je zpracovat? Udělejte si zásobu na zimu! Nemusíte z nich vařit jen čerstvé pokrmy, mrazit je či pracně nakládat. Skvělý způsob, jak houby uchovat, je sušení. Dobře usušené houby vám vydrží i několik let! Máme pro vás pár tipů, jak na to!
Česnečka podle receptu našich babiček.

Poctivá česnečka našich babiček: Je vynikající a pro čtyři lidi stojí 15 korun

Na česnekovou polévku lze narazit v mnoha podobách. Aktuálně se v nejrůznějších receptech hovoří hlavně o její krémové podobě, která má však do pravé a poctivé česnečky hodně daleko. Ten úplně původní postup je neuvěřitelně rychlý, levný a obsahuje jen několik málo ingrediencí. Finální pokrm pak neslouží jen jako lék na kocovinu, ale skvěle zastoupí i rychlou svačinu či večeři. Zkuste si připravit poctivou česnečku podle receptu našich babiček!
Francouzské brambory

Francouzské brambory: Nejlevnější, a přitom úžasně chutná varianta

Francouzské brambory jsou v českých domácnostech velmi oblíbené. Jsou rychle hotové a zároveň pro jejich přípravu není nutné sahat hluboko do peněženky. Recepty na ně se různí. Někdo je připravuje ze syrových brambor jen se zeleninou a vajíčkem, jiní zapékají brambory již uvařené a přidávají do nich i kousek masa či uzeniny. Jeden postup ovšem strčí všechny ostatní hravě do kapsy!
Nepečený jablečný koláč

Bleskový nepečený jablečný dort se zakysanou smetanou. Nejlepší recept ze všech

Když přijde řeč na dezerty, spoustu lidí hned napadne výroba náročných dortů a zákusků, se kterými se chtějí blýsknout nejen před svou rodinou, ale také hosty. Jde to ovšem i jednoduše a navíc bez pečení. Úžasný nepečený jablečný dort je nejen skvělou tečkou po nedělním obědě, ale i úžasnou svačinou či snídaní. Na vaši návštěvu zároveň možná zapůsobí mnohem více než náročné dorty, které nezřídka bývají velmi syté a těžké.
Hovězí vývar.

Jak udělat dokonalý vývar: Hovězí, drůbeží i zeleninový. Toto je správný postup

Uvařit zeleninový či masový vývar není nijak složité. Uvařit ovšem dobrý, chuťově vyvážený, a hlavně nezakalený vývar už je poněkud tvrdším oříškem. Příprava této nejklasičtější polévky si žádá trpělivost, čas a také pozornost a není radno ji podceňovat. Není však třeba se jí obávat. Při dodržení několika základních pravidel se vám vaše snažení vrátí v podobě vývaru, za který by se nestyděli ani kuchaři v pětihvězdičkové restauraci!
Dokonale upečené kuře je chutné a šťavnaté.

Jak nejlépe upéct kuře: Skvělý způsob, jak se nepřipravit o chuť a vůni

Na první pohled by se mohlo zdát, že snad neexistuje jednodušší sváteční pokrm, než je pečené kuře. I u takového oběda je ovšem nutné držet se několika pravidel, aby bylo možné jej dovést k absolutní dokonalosti. Bohužel tak nestačí jen kuře okořenit a dát na několik desítek minut bezstarostně do trouby. Příprava vyžaduje o něco více úsilí a snažení, které pak ale přinese úžasnou odměnu. 
Řízky pečené v troubě na pečicím papíře jsou chutné a zároveň dietní.

Řízky pečené v troubě: Proč jsou lepší než smažené a jak je správně upéct

Řízky jsou stálicí české kuchyně. Maso obalené v trojobalu a dozlatova osmažené potěší zkrátka každého a stalo se jakýmsi svátečním pokrmem, který se na stolech objevuje hlavně při nedělním obědě. Jejích příprava je přitom nesmírně snadná a zabere jen pár minut. Mnozí je smaží klasicky na pánvi, stále populárnější se však stává jejich pečení v troubě. Ještě jste to nezkusili? O hodně jste přišli!