Vaření a recepty

Bílý chřest do polévky, zelený na másle se ztraceným vejcem

Bílý chřest do polévky, zelený na másle se ztraceným vejcem

Nejchutnější část chřestu je jeho charakteristická zelená špička. Jak ale tuto zeleninu podávat? Pryč jsou doby, kdy jste mohli ochutnat chřest z konzervy obtočený smutným plátkem slaniny jako přílohu k masu. Chřest hraje chutěmi a spolu se ztraceným vejcem v našich receptech vám předvede to nejlepší. Více...

Rychlé a zdravé snídaně pro štíhlou linii

Rychlé a zdravé snídaně pro štíhlou linii

Snídaně je základ nejen v hubnoucím jídelníčku. Dochází vám fantazie nebo si nevíte rady s přípravou rychlých a zdravých ranních jídel? Vyzkoušejte některý z našich receptů, které vás po ránu nejen zasytí, ale dodají vyváženou porci energie a živin. Více...

Zázračná pampeliška do kosmetiky i do kuchyně

Zázračná pampeliška do kosmetiky i do kuchyně

Pampelišky je třeba blahořečit, nikoli je zatracovat. I když pro zahradníky jsou pampelišky přitěžujícím plevelem, pro většinu z nás jsou spíše půvabnou žlutou květinou, která na jaře rozzáří trávník dozlatova a poskytne mnoho ze svých léčivých schopností. Výhodou je, že se dá zužitkovat celá. Více...

Sandwich, nebo sendvič? Nejlepší svačina nebo lehká večeře

Sandwich, nebo sendvič? Nejlepší svačina nebo lehká večeře

Dva plátky chleba, mezi nimi šunka, sýr, zelenina a jiné druhy náplní. Sendvič je skvělá alternativa, když nemáte čas nebo chuť na velký oběd nebo večeři. Navíc se dá snadno vzít kamkoli s sebou. A že je přímo jako stvořený do horkého počasí, si můžete vyzkoušet s našimi jednoduchými recepty. Více...

Blankytné květy plné nektaru a jedlé listy: Brutnák se vyplatí vysít

Blankytné květy plné nektaru a jedlé listy: Brutnák se vyplatí vysít

Krásné květy brutnáku jsou prostřeným stolem pro včely a čmeláky ze širého okolí, a to po celé léto i podzim. Je jedlý, léčivý, nenáročný, ozdravuje půdu – zkrátka ideální letnička. Více...

Roastbeef - hovězí pečínka, která chutná teplá i studená
Maso a přílohy
14. 4. 2018

Roastbeef - hovězí pečínka, která chutná teplá i studená

Tahle anglická pečínka je u nás spjata hlavně s roastbeefovými chlebíčky z lahůdkářství. Přitom je to taková dobrota, že si zaslouží něco víc, třeba místo na slavnostní tabuli. Hodit se bude i do domácích sendvičů či jen tak na chuť. Více...

Citronové dezerty: Sušenky k čaji a meringue koláč s lemon curd

Citronové dezerty: Sušenky k čaji a meringue koláč s lemon curd

Až doteď jste si citron dávali maximálně do horkého čaje s medem? Pak se nechte přesvědčit, že se báječně hodí do dezertů, ale i do sušenek. Každé zakousnutí vás tak příjemně osvěží, což přijde vhod nejen v jarním období. Více...

Käsekuchen – německý tvarohový koláč

Käsekuchen – německý tvarohový koláč

Tvarohový či sýrový (protože technologicky je tvaroh druh sýra připraveného kyselým srážením s dohřevem a tedy se mezi sýry řadí) je velmi starý moučník. V antickém Řecku se používal jako svatební koláč a sladil se medem. Podle některých legend byl také podáván sportovcům na olympijských hrách pro doplnění energie. Více...

Medvědí česnek lahodí oku i jazyku: pesto a polévka

Medvědí česnek lahodí oku i jazyku: pesto a polévka

Že už naplno propuklo jaro, je jasné nejen podle teplého počasí se sluníčkem, ale třeba i podle zelených trsů medvědího česneku. Kde ho sbírat, když nechcete kupovaný, a jak si s ním v kuchyni poradit? Více...

Boloňské špagety? Domácí chutnají nejlépe

Boloňské špagety? Domácí chutnají nejlépe

Za svou krásu prý vděčí Sophia Loren jedinému – špagetám. Pokud jde o špagety s boloňskou omáčkou, tedy masové ragú s tomatovým základem, každé sousto minimálně vyvolá úsměv na tváři. Kvůli pokladu italské kuchyně nechoďte do drahých restaurací, s naším receptem si získá pravidelné místo na vašem stole. Více...

Velikonoční očista devíti bylinami

Velikonoční očista devíti bylinami

Dobové recepty na velikonoční pokrmy vedle jiného dokládají, že svého času bývala jarní očista organismu docela běžná a že Velikonoce pro ni byly nejlepší příležitostí. Některá jídla jako nádivky nebo zelené polévky měly obsahovat aspoň devět bylin. Používala se řeřicha, pažitka, kopřiva, pampeliška, popenec, sedmikráska, třeba i list fialky či jahodové listí, šťovík a další. Více...

Vyzkoušejte labužnické jehněčí kotlety a maso dušené na zelenině
Maso a přílohy
31. 3. 2018

Vyzkoušejte labužnické jehněčí kotlety a maso dušené na zelenině

Odpradávna patřilo k oslavě jara a nového života, přesto se ho v našich krajích jí pohříchu málo. Velikonoce jsou nejlepší příležitostí, kdy vyzkoušet sváteční recepty a uspořádat výjimečnou hostinu! Více...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS