Vaření a recepty

Cassoulet

Cassoulet vás zahřeje: francouzské masové fazole

Už podle názvu (čti kasule) najdete tuto delikatesu ve Francii, konkrétně na jejím jihozápadě. „Cassoule“ je pak potřebná kameninová mísa, která se používá na zapékání celého pokrmu. Jde o hutné a výživné jídlo, jehož hlavní složkou jsou bílé fazole a maso, nejčastěji vepřové, kachní nebo husí, existuje ale i varianta se skopovým. Přestože by se vám mohla zdát jeho příprava složitá, stačí jen mít suroviny a pár hodin času. Odměnou vám bude skvělé jídlo pro velkou společnost.
obrázek z archivu ireceptar.cz

Podzimní polévky: kukuřičná, z červeného zelí, topinamburová

Nastupující chladné počasí spolehlivě překonáte s pomocí vydatných zeleninových polévek či krémů. Kromě toho, že vám opravdu budou chutnat, prospějete i svému zdraví. Kukuřičná polévka je malou energetickou bombou díky glukóze, krém z červeného zelí dodá vitamin C, „nakopne“ váš metabolismus a topinambur pomůže snížit cholesterol. Která z nich se stane vaším favoritem?
Salát se čte nysuáz.

3 lehké a levné večeře z konzervovaného tuňáka

Nepsané pravidlo lékařů a výživových poradců říká, že bychom měli aspoň jednou do týdne mít na jídelníčku rybu. Pokud jste si tedy lámali hlavu nad tím, jak ji do sebe dostat, řešením je tuňák. V případě tuňáka totiž máte záruku, že nezatíží vaši ruku při nákupu, ani vaši peněženku. A za čtvrt hodiny můžete večeřet. Získáte navíc i skvělý zdroj bílkovin a mořské ryby v jednom.
obrázek z archivu ireceptar.cz

Frittata? Levná a skvělá snídaně, oběd i večeře

Náročný den před vámi? Snídaně pro rodinu nebo přátele? Blesková večeře nebo oběd z mála surovin? Frittata je odpověď, jakou hledáte. Nadýchaná vajíčka, do kterých vmícháte snadno, na co zrovna máte chuť nebo co najdete doma, se liší od klasické omelety tím, že se pomalu pečou. Frittata je proto perfektní, pokud nemáte moc chuť vařit, ale přesto potřebujete vydatné jídlo pro více lidí.
obrázek z archivu ireceptar.cz

Přijďte na chuť anglickému crumble: skvělý dezert do hodiny na stole

Ty nejjednodušší věci chutnají nejlépe. Tohle pravidlo platí beze zbytku v případně klasického rychlého dezertu k čaji – crumble. Potřebujete totiž jen zapékací mísu, ovoce a trochu surovin na drobenku. Do hodiny máte dezert na stole. Máte chuť na jablka, nebo hrušky, ostružiny, nebo lehce dekadentní crumble s čokoládou? Vyzkoušejte, který bude váš favorit.