Vaření a recepty

Bavorské vdolečky

Bavorské vdolečky s povidly a tvarohem

Asi každý zná tuhle masopustní pochoutku, která pronikla do školních i závodních jídelen jako jedno z nejoblíbenějších jídel. Kulaté vdolečky dozlatova usmažené, s důlkem uprostřed, naplněným povidly či džemem, doplněné krémem z tvarohu či šlehačky a někdy také strouhaným tvrdým tvarohem. Ale jak vlastně přišly ke svému jménu? Jsou to opravdu vdolečky? A jsou opravdu bavorské?
Odšťavňovat můžete nejen ovoce, ale také zeleninu.

Cítíte, že potřebujete vitamínovou bombu? Pusťte se do odšťavňování!

Koho dnes netrápí špatné zažívání, alergie, únava nebo bolesti hlavy? Je sice pravda, že takové symptomy člověka dokážou pořádně vyděsit, obzvlášť pokud přetrvávají delší dobu, to však neznamená, že se musí nutně jednat o závažný zdravotní problém. Právě tyto potíže totiž obvykle bývají následkem dlouhodobého špatného životního stylu, a tak mnohdy nevyžadují žádné léky ani zázračné doplňky stravy - postačí jen dostatečný příjem vitamínů.
obrázek z archivu ireceptar.cz

Tatarský biftek zvládnete i doma. Nač si dát při přípravě pozor?

I tatarák připravený doma může být vynikající večeří, a ne rychlým řešením, pokud se vám nechce vařit. Projděte si tipy, jak na to, aby vám draze nakoupené maso nezhnědlo, kterou část hovězího si poručit v řeznictví, jaké suroviny tatarskému bifteku sluší a kterým se vyhnout. Dozvíte se, jestli maso mlít, škrábat, nebo krájet a proč do něj musí přijít olej, nebo žloutek.
Salát s čočkou

Čočka jinak: červená na placky, černá do salátu

Věděli jste, že červená, ale i černá čočka hravě zastoupí roli masa na vašem jídelníčku? A co teprve důležitá vláknina, železo, vitaminy B a hořčík. Bonusem je krátká doba vaření a fakt, že nenadýmá. Vyzkoušejte variaci klasické čočky nakyselo, opékané placičky nebo salát – večeře, jaké odlehčí vašemu zažívání a na druhý den si je s klidem můžete dát do krabičky.