Vaření a recepty

Nejlepší z artyčoků jsou srdíčka.

Jak jíst artyčoky? Vařené, s omáčkami nebo grilované

Přestože se tato dekorativně vyhlížející zelenina tváří trochu nedobytně, artyčok, tedy jeho měkké konce listů spolu se srdíčkem, patří k jemným delikatesám středomořské kuchyně. Jsou bez tuku, plné vitaminů a vlákniny a jako bonus pročišťují organismus. Jejich jemná chuť skvěle vynikne s máslovou omáčkou z vína, výborný je i vařený jako příloha, a dokonce funguje i na grilu.
obrázek z archivu ireceptar.cz

Udicí pistole místo udírny

K tomu, abyste si mohli doma vyudit maso, ryby nebo třeba sýr, nepotřebujete hned stavět udírnu. Stačí si pořídit kompaktní udicí pistoli, jaká funguje na bázi studeného kouře z různých druhů dřevěných štěpků. Veškeré uzení tak zvládnete bez rozdělávání ohňů, navíc můžete tímto způsobem zaudit třeba i zmrzlinu nebo koktejl. Bonusem je pak rychlost uzení, oproti klasickému je hotovo za pár minut.
Krtkův dort si zamilují nejen děti.

Kokosová buchta a krtkův dort - rychlé víkendové zákusky

Víkend bez „něčeho sladkého“ k odpolední kávě, jako by nebyl. Abyste ale v závěru týdne místo odpočinku a načerpávání nových sil neskončili na hodiny v kuchyni a stále měli rodině nebo nečekaným návštěvám co nabídnout, vyzkoušejte dvojici rychlých moučníků, které zaručeně nezklamou. Jestli to bude „obyčejná“ kokosová buchta, nebo slavnostnější krtkův dort, je na vaší chuti…
Bavorské vdolečky

Bavorské vdolečky s povidly a tvarohem

Asi každý zná tuhle masopustní pochoutku, která pronikla do školních i závodních jídelen jako jedno z nejoblíbenějších jídel. Kulaté vdolečky dozlatova usmažené, s důlkem uprostřed, naplněným povidly či džemem, doplněné krémem z tvarohu či šlehačky a někdy také strouhaným tvrdým tvarohem. Ale jak vlastně přišly ke svému jménu? Jsou to opravdu vdolečky? A jsou opravdu bavorské?