Vaření a recepty

Nejlepší z artyčoků jsou srdíčka.

Jak jíst artyčoky? Vařené, s omáčkami nebo grilované

Přestože se tato dekorativně vyhlížející zelenina tváří trochu nedobytně, artyčok, tedy jeho měkké konce listů spolu se srdíčkem, patří k jemným delikatesám středomořské kuchyně. Jsou bez tuku, plné vitaminů a vlákniny a jako bonus pročišťují organismus. Jejich jemná chuť skvěle vynikne s máslovou omáčkou z vína, výborný je i vařený jako příloha, a dokonce funguje i na grilu.
obrázek z archivu ireceptar.cz

Udicí pistole místo udírny

K tomu, abyste si mohli doma vyudit maso, ryby nebo třeba sýr, nepotřebujete hned stavět udírnu. Stačí si pořídit kompaktní udicí pistoli, jaká funguje na bázi studeného kouře z různých druhů dřevěných štěpků. Veškeré uzení tak zvládnete bez rozdělávání ohňů, navíc můžete tímto způsobem zaudit třeba i zmrzlinu nebo koktejl. Bonusem je pak rychlost uzení, oproti klasickému je hotovo za pár minut.