Menu
Moka likér • Čokoládové flameri • Domácí rafaelo • Sušenky z ovesných vloček • Broskvová šarlota • Medový koláč s pistáciemi • Ořechové řezy z kompotového těsta • Křupavé cihličky s čokoládovými polevami • Acido moučník • Pečený sladký banán • Nepečené ořechové řezy • Smetanové karamelky • Medové trubičky • Smažené švestky s marcipánem
Moka likér
- 3 lžíce moučkového cukru
- 3 žloutky
- 2 vanilkové cukry
- 200 ml silné černé kávy
- 1 plechovka sladkého kondenzovaného mléka
- 500 ml tuzemského rumu
Žloutky s cukry utřeme do hustého krému. Slazené mléko v plechovce ohřejeme ve vodní lázni a postupně je vmícháme do žloutkové směsi.
Poté do ní dobře vmícháme kávu a tuzemský rum, likér nalijeme do pečlivě vymyté láhve a vychladíme.
Milena Novotná, Olešnice
Čokoládové flameri
- 500 ml mléka
- sůl
- 70 g krupice
- 40 g cukru
- 50 g hořké čokolády
na ozdobu
- šlehačka
- čokoládové hoblinky
- vaječný koňak nebo sirup
Mléko se špetkou soli přivedeme k varu, za stálého míchání do něj nasypeme tenkým pramínkem krupici a cukr a vše vaříme do zhoustnutí (asi 5 minut).
Do zhoustlé směsi vmícháme drobně nakrájenou hořkou čokoládu a vše mícháme, až se čokoláda rozpustí. Směs nalijeme do tvořítek vypláchnutých studenou vodou a necháme ji ztuhnout.
Ztuhlé tvary vyklopíme z tvořítek a ozdobíme je šlehačkou, hoblinkami čokolády a přelijeme vaječným koňakem nebo sirupem.
Pavel Karas, Olomouc
Domácí rafaelo
- 200 g kokosu
- 4 střední jablka
- 4 lžíce medu
- 200 g hrozinek
- kokos na obalení
Jablka vykrájíme a oloupeme, nakrájíme je na kostky nebo je nastrouháme a za stálého míchání je podusíme.
Do rozdušených jablek přidáme med a kokos, směs dobře promícháme, aby byla vláčná, a tvarujeme z ní kuličky.
Do každé zabalíme rozinku, kuličky obalíme v kokosu a necháme je oschnout. Můžeme je také vkládat do papírových košíčků.
Eva Mikysková, Třebíč
Broskvová šarlota
- 1 velký broskvový kompot
- 20 g (sáček) mleté želatiny
- 200 ml mléka
- 200 g cukrářských piškotů
- 70 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 250 g tvarohu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 250 ml smetany na šlehání
- dortové želé (stačí 1/4 sáčku)
Broskvový kompot scedíme, tři broskve necháme na ozdobu, ostatní nakrájíme na kousky. Želatinu rozpustíme podle návodu v mléce, vymazanou dortovou formu vyložíme větší částí cukrářských piškotů, ostatní nakrájíme na kousky.
Tvaroh utřeme s oběma cukry a citronovou šťávou, vlažnou želatinu promícháme s utřeným tvarohem, vmícháme nakrájené broskve (tvaroh i broskve mají mít pokojovou teplotu, aby želatina nezačala rychle želírovat), zbylé piškoty a nakonec ušlehanou smetanu.
Směs dáme do dortové formy, uhladíme povrch a necháme v chladu ztuhnout. Povrch ozdobíme broskvemi a potřeme čirým dortovým želé připraveným podle návodu.
Blanka Poláčková, Křivoklát
Medový koláč s pistáciemi, mandlemi, lískovými ořechy, fíky...
- 150 g pistácií
- 150 g loupaných mandlí
- 175 g sušených fíků
- 50 g rozinek
- 50 g nasekaných lískových ořechů
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky směsi drceného hřebíčku a badyánu
- 2 lžíce kakaa
- 50 g hladké mouky
- 25 g másla
- 150 g medu
- 150 g hnědého cukru
- moučkový cukr na posypání
Pistácie, mandle, lískové ořechy, fíky nakrájené na čvrtky a rozinky dobře promícháme v míse se skořicí, směsí koření, kakaem a moukou.
Máslo, med a hnědý cukr mícháme v rendlíku na mírném ohni, až se vše důkladně spojí.
Z medové hmoty a suché směsi vypracujeme těsto, které nalijeme do kulaté formy o průměru 20 cm vyložené pečicím papírem a uhladíme je lžící.
Koláč pečeme asi 45 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Vychladlý koláč posypeme moučkovým cukrem.
Marta Kocourková, Dolní Metelsko
Ořechové řezy z kompotového těsta
- 1 sklenice (700 ml) kompotu (švestky, ryngle, hrušky apod.) včetně šťávy
- 200 g cukru
- 3 vejce
- 100 ml oleje
- 300 g polohrubé mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 100 g vlašských ořechů
na polevu
- šťáva z 1 citronu
- 300 g moučkového cukru
Kompot rozmixujeme s cukrem, vejcem a olejem, přidáme mouku, jedlou sodu a nahrubo nakrájené ořechy. Vypracujeme těsto, které rovnoměrně rozetřeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech, případně do nízké koláčové formy a upečeme je.
Upečený plát potřeme citronovou polevou připravenou z uvedených surovin rozmíchaných ve třech lžících horké vody. Polevu necháme ztuhnout, plát nakrájíme na kousky a dozdobíme.
Jaroslava Skoumalová, Třebíč
Sušenky z ovesných vloček
- 100 g hladké mouky
- 80 g ovesných vloček
- 80 g mletých vlašských ořechů
- 80 g krupicového cukru
- 80 g másla nebo hery
- 1 vejce
Ze všech uvedených surovin vypracujeme těsto a rukou z něj tvarujeme kolečka. Ta dáme na plech vyložený pečicím papírem a upečeme je v troubě.
Upečené sušenky můžeme potřít rozpuštěnou čokoládou nastavenou kouskem másla nebo stoprocentního tuku.
Jaroslava Skoumalová, Třebíč
Křupavé cihličky s čokoládovými polevami
- 60 g hery
- sůl
- 200 g moučkového cukru
- po 1/2 lžičce mleté skořice a mletého badyánu
- 2 vejce
- 220 g hladké mouky
- 1/2 sáčku kypřicího prášku
- 100 g kukuřičných lupínků
- kůra z 1 citronu
- 100 g čokolády na vaření
na ozdobení
po 50 g různých čokoládových polev (hořká, mléčná, bílá)
Heru nakrájíme na kostky a po změknutí ji utřeme se špetkou soli. Postupně pak do ní vmícháme cukr, skořici, badyán a vejce, aby vznikl hladký krém.
Do něj pak zapracujeme mouku s kypřicím práškem, kukuřičné lupínky, citronovou kůru a nadrobno nasekanou čokoládu.
Vzniklé těsto rozetřeme ve vrstvě silné asi 5 mm na plech vyložený pečicím papírem a upečeme je v troubě vyhřáté na 175 °C (15—20 minut).
Cihličky můžeme zabalit do celofánu a převázat je zlatou nití jako drobný dárek.
Upečený vychladlý plát nakrájíme na proužky a každý pak jedním nebo oběma konci namáčíme do čokoládových polev, které jsme rozehřáli ve vodní lázni; polevy necháme ztuhnout na mřížce.
Luboš Dupač, Nesvačily
Acido moučník s čokoládovou polevou
- 300 g polohrubé mouky
- 240 g moučkového cukru
- 1 sáček prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 500 ml acidofilního mléka (kefíru, kyselého mléka)
- 3 lžíce oleje
- čokoládová poleva
- ovoce na ozdobu
Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme moučkový cukr, kakao, olej a acidofilní mléko. Směs dobře promícháme, napěníme šlehačem a vlijeme do dortové formy nebo pekáče vymazaného tukem a vysypaného moukou.
Moučník upečeme ve středně horké troubě (asi 30 minut), necháme zchladnout a přelijeme čokoládovou polevou. Povrch můžeme ještě posypat sekanými ořechy, kokosovou moučkou a ozdobit kouskem čerstvého nebo kompotovaného ovoce.
Jiří Mika, Karlovy Vary
Pečený sladký banán
- 2 banány
- 2 lžičky medu
- (pro dospělé i tuzemský rum)
- šlehačka
Z banánů odkrojíme špičku a slupku z boku podélně nakrojíme, opatrně ji rozevřeme a mezi slupku a dřeň banánu nakapeme med (tuzemák). Slupku uzavřeme a celý banán pečlivě zabalíme do alobalu, aby med při pečení nevytekl.
Banán v alobalu zapečeme ve vyhřáté troubě 15—20 minut.
Hotové banány zbavíme alobalu, slupku rozevřeme, ozdobíme šlehačkou a ihned podáváme.
Hana Bílá, České Budějovice
Nepečené ořechové řezy z dortových oplatek
- 100 g hořké čokolády
- 100 g mléčné čokolády
- 50 g sladké smetany
- 50 g ztuženého tuku
- 100 g jader vlašských ořechů
- 2 lžíce koňaku
- 2 dortové oplatky
- ořechy na ozdobu
na polevu
- 100 g čokolády na vaření
- 50 g ztuženého tuku
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a tuk, směs dobře promícháme, přidáme do ní smetanu a koňak, opět vše promícháme a nakonec do směsi zapracujeme nasekané vlašské ořechy.
Téměř vychladlou náplň rozetřeme na dortovou oplatku, zakryjeme ji druhou oplatkou, kterou lehce zatížíme, a směs necháme ztuhnout.
Koláč nakonec nakrájíme na čtverce, které namočíme do čokoládové polevy (ingredience rozpustíme a promícháme ve vodní lázni) a ozdobíme čtvrtkou vlašského ořechu.
Magda Lakotová, Banská Bystrica
Smetanové karamelky
- 125 g práškového cukru
- 30 g margarínu
- 15 g medu
- 250 ml šlehačky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžíce kakaa
- 30 g nasekaných ořechů
- olej
Cukr zkaramelizujeme na mírném ohni, přidáme margarín, med, šlehačku, vanilkový cukr, kakao, nasekané ořechy a vše vaříme 8—10 minut.
Nádobu odstavíme z ohně a obsah rychle vlijeme do čtyřhranné formy vymazané olejem. Když směs začne tuhnout, nakrájíme ji nožem namočeným do studené vody na podlouhlé karamelky, které necháme ztuhnout a zabalíme do ozdobných papírků.
Jiří Mika, Karlovy Vary
Medové trubičky se žloutkovým krémem
- 250 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 150 g tekutého medu
- 2 žloutky
- 1 lžíce mléka
- na špičku nože jedlé sody
na žloutkovou náplň
- 150 g cukru krupice
- 250 g másla
- 4 žloutky
- hrst strouhaných vlašských ořechů
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme 2—3 hodiny odpočinout v chladu. Poté je tence vyválíme a z plátu vykrajujeme kolečka o průměru asi 8 cm. Ta rozložíme po pěti kusech na plech vyložený pečicím papírem a rychle je upečeme.
Z ještě horkých koleček stáčíme přes držadlo vařečky trubičky.
Po vychladnutí jejich okraje namočíme do čokoládové polevy a trubičky naplníme žloutkovým krémem.
Příprava krému
Žloutky a cukr vyšleháme ve vodní lázni do husté hmoty, do které po vychladnutí zašleháme máslo a strouhané ořechy.
Milena Novotná, Olešnice
Smažené sušené švestky plněné marcipánem
- 20 ks sušených švestek
- 200 g cukrářského marcipánu
na těstíčko
- 50 g másla
- 2 vejce
- 50 g cukru krupice
- 70 g hladké mouky
Švestky vypeckujeme, naplníme marcipánem, napícháme je na špejle jako jednohubky a necháme je vychladit.
Máslo utřeme se žloutky a cukrem, přidáme sníh ze dvou bílků, vmícháme mouku a v tomto těstíčku obalujeme švestky. Ty pak osmažíme v rozehřátém oleji.
Věra Jedličková, Radonice
Foto Jiří Poláček a Shutterstock