Vaření a recepty

Jíška není jen výsadou české kuchyně

Jak udělat správně jíšku? Většina lidí to vůbec neumí

Jíšku známe všichni a mnozí z nás si myslí, že je typickou součástí české kuchyně. Jak by také ne! Vždyť právě naše, česká kuchyně je pověstná hustými polévkami a omáčkami. Pamatuji si, jak mě maminka učila jíšku, tu pravou, a vždycky mi říkala „musíš zamíchat buď studené do horkého, nebo horké do studeného“. Jak se tedy správná jíška – neboli zápražka či zásmažka - dělá?
Není turek jako turek, naučte se vařit kávu v džezvě.

Jak správně uvařit tureckou kávu? Většina Čechů to vůbec neumí

V našich končinách turka pily celé generace, dokud se nezačaly objevovat kávovary, instantní káva nebo francouské presy. Samozřejmě, že bylo možné filtrovat nebo použít varnou konvičku, která sedlinu oddělila od nápoje. Nicméně turek vládl českým kavárnám a restauracím desítky let. Víte, jak vaří turka Turci nebo Arabové, díky nimž se káva rozšířila do Evropy?
Jahodový koláč

Fantastický lehký letní jahodový koláč, který zvládne i úplně nešikovná kuchařka

Češi jsou milovníci jahod a pěstují je často i na svých zahrádkách. Jahodám se totiž v našem podnebí daří a dá se z nich připravit spousta zajímavých receptů. Co takhle jahodové knedlíky, bublanina nebo snadný jahodový koláč, do jehož přípravy můžete zapojit i děti? Ale pozor, čerstvé a voňavé jahody chutnají skvěle i přímo utržené ze záhonku nebo třeba jen rozmačkané s cukrem.