Vaření a recepty

Mandarinková roláda.

Nepečená mandarinková roláda: Sladkokyselá symfonie chuti. Hotová je hned!

Když přijdou čerti, anděl a Mikuláš, děti se mohou kromě sušenek, perníčků, sladkostí a čokolády těšit také na nejrůznějších druhů ovoce ze všech koutů světa. Nejoblíbenější jsou dlouhá léta mandarinky. Tyto sladké, šťavnaté a velmi zdravé plody se však nemusejí jíst jen čerstvé. Co takhle si z nich připravit nepečenou mandarinkovou roládu?
Průmyslově vyráběné marokánky obvykle místo datlí obsahují levnější citronovou nebo pomerančovou kůru naloženou v cukru, rozinky a místo oříšků arašídy.

Vynikající ořechové marokánky s čokoládovým krémem podle mistra cukráře Maršálka

Možná se už vaše domácnost rozvoněla vanilkou, kakaem či skořicí a mnoha dalšími ingrediencemi, které neodmyslitelně souvisí s vánočními svátky. Každá hospodyně často sází na tradiční a ověřené rodinné recepty, ale proč nezkusit něco nového? A ještě ke všemu, když se jedná o recept od profesionála. A věhlasný cukrář Josef Maršálek jím zcela jistě je! Vyzkoušejte jeho marokánky.
Tradice přípravy sladkého vánočního pečiva na našem území pravděpodobně sahá až do předkřesťanských dob.

Takto dělala linecké cukroví Eva Pilarová: Milovala starobylý tradiční recept

Právě začal advent a ve většině domácností už hospodyňky začínají péct cukroví. A nejvíce populární jsou samozřejmě dobroty z lineckého těsta. Měli jste dojem, že označení „linecké“ pochází od názvu rakouského města Linec? Tak to je velký omyl. Právě tam má tradici linecký koláč. Vše se dozvíte a jako bonus od nás dostanete recept na linecké cukroví podle Evy Pilarové, která nejenže úžasně zpívala, ale byla to i skvělá kuchařka.
Sněhové pusinky jsou krásné i na pohled.

Udělat skvělé sněhové pusinky je docela věda. Většina lidí to neumí. Jak na ně?

Sněhové pusinky patří mezi ten druh cukroví, který rozhodně mnozí již někdy vyzkoušeli. Málokdo se k jejich pečení ale znovu vrátil. Častokrát se totiž stává, že jsou pusinky v důsledku nesprávné přípravy příliš měkké, lepí se na zuby, chutnají zvláštně anebo jsou zkrátka nevzhledné. Při dodržení jasného postupu se však stávají naprosto božským cukrovím, které se takřka rozplývá na jazyku. Víte, jak na sněhové pusinky?