Vaření a recepty

Ilustrační foto

Proč nikdy neohřívat párky a další masné výrobky v mikrovlnce. Je to nebezpečné

Ohledně ohřívání jídel v mikrovlnné troubě se vedou různé diskuze. Je to vhodné, nezkazím tím kvalitu potraviny a není lepší nakonec použít obyčejný rendlík? Tyto otázky si u „mikrovlnky“ jistě klade mnoho z nás. Pro rychlý ohřev některých věcí je skutečně tento spotřebič skvělým pomocníkem, věděli jste ale, že jisté potraviny se stávají po vložení do mikrovlnné trouby toxické?
Bramborové knedlíky s masem

Zkuste bramborové knedlíky naplnit mletým masem. Jsou lepší než s uzeným

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem patří k těm nejpopulárnějším českým pokrmům. Servírované se zelím a osmaženou cibulkou klidně zastanou i slavností nedělní oběd a chutnají skvěle. Věděli jste ale, že je stále oblíbenější bramborové knedlíky plnit namísto uzeného masa masem mletým? Podle mnohých jsou pak totiž ještě mnohem chutnější.
Rýže je oblíbenou přílohou.

Chytrý japonský způsob, jak nerozvařit rýži: Používají trik s ukazováčkem

Rýže je oblíbenou přílohou k mnoha pokrmům, jenže ne každý ví, jak ji správně uvařit. Jistě, někteří spoléhají už na předvařenou rýži ve varných sáčcích, jejíž přípravu zvládne naprosto každý. Jenže právě už předvařená rýže zdaleka nenabízí tak dobrý chuťový zážitek jako právě sypaná rýže, kterou si od začátku uvaříte sami. Její příprava je ale poněkud náročnější a často se mnohým stává, že rýži zkrátka rozvaří. S pomocí známého asijského triku lze ale tomuto problému snadno předejít!
Nepečený cheesecake je rychle hotový.

Nepečený cheesecake s kompotovaným ovocem. Je bleskem a zcela TOP

Ve dnech, kdy se už konečně sluníčko probudilo k životu a zalévá nás svými horkými paprsky, se nikomu rozhodně nechce trávit čas u rozpálené trouby. Právě nyní začíná čas dokonalých a osvěžujících nepečených dezertů, se kterými je minimum práce, ale přesto krásně osvěží a všem chutnají. Zkuste si doma připravit neuvěřitelně snadný nepečený cheesecake s ovocem. 
Musí se maso před vařením opravdu mýt?

Musí se maso před vařením opravdu mýt? Mnoho lidí to neví a dělá chybu

„Maso nejprve očistíme a pak…“ Očistíme v kuchařských pokynech obvykle představuje okrájení šlach, blan, části kostí nebo jejich zbytků, kůže, případně dodrání špatně otrhaného peří. Rozhodně to ale není „omyjeme“, ačkoli je o tom řada z nás skálopevně přesvědčená. Takže až příště někoho uvidíme, jak se chystá strčit steak nebo celé kuře pod kohoutek, můžeme mu rovnou začít vysvětlovat, že to není dobrý nápad. Nejen kvůli úpravě, ale především kvůli hygieně. Tady je pět hlavních důvodů.
Víte, které potraviny do lednice nepatří?

Jaká zelenina vůbec nesmí do ledničky: Nedáváte ji tam náhodou také?

Většina z nás nad tím moc nepřemýšlí a zeleninu dáváme automaticky do lednice. Postaráme se o to, abychom v šuplíku na zeleninu nastavili režim buď jen na zeleninu, nebo na ovoce a zeleninu, a to je vše. Pak se leckdy divíme, jak rychle saláty ovadnou, rajčata se zkazí a mrkev a okurky začnou plesnivět. Zřejmě děláme chybu. Ne všechna zelenina totiž patří do lednice.
Krupicová kaše

Připadá vám, že krupicová kaše je jednoduché jídlo? Většina Čechů ji vaří špatně

Jak na krupicovou kaši bez žmolků? Nemohlo by se třeba stát, že i těm, kdo nepatří k jejím fanouškům, bude dobrá krupicová kaše chutnat? Jak víme, krupicová kaše je pro někoho pochoutka za odměnu a ostatní ji naopak nemohou pozřít. A je to škoda. Pravdou je, že se krupicová kaše dá lehce zkazit. Abychom tomu předešli, podělíme se o několik dobrých rad.