Jsou chutné, jejich příprava vám nezabere moc času ani energie a navíc kvůli nim nemusíte obíhat specializované prodejny s potravinami. Uvařte si s námi asijský guláš nebo smaženou rýži s kuřetem. Nezapomínáme ale ani na vegetariány.
Jaké mají tyto recepty další výhodu? Na samotnou přípravu si vystačíte s jednou pánví, tradiční hlubokou wok.
Recept I.
Základem prvního pokrmu je vepřové maso a čočka. V této kombinaci dostane luštěnina zcela nový ráz. Tenhle guláš si zamilujete…
Co budete potřebovat?
- vepřové maso
- cibuli
- česnek
- polévkovou zeleninu
- čočku
- olej
- hřebíček (předem si ho nadrťte)
- vývar (ten můžete udělat i z výše uvedeného vepřového)
- sůl, pepř a špetka cukru
- sójová omáčka (ale lze se bez ní obejít)
- koriandr
Jak na to?
Nejprve si klasicky uvařte čočku. Můžete použít i její červenou variantu, což zkrátí dobu přípravy. Nemusí být úplně měkká, ještě se chvíli povaří v rámci guláše. Sceďte, pakliže se všechna voda nevyvařila. Dejte na talíř či do
čočka
misky, chvíle čočky teprve přijde.
Na pánvi na oleji osmažte cibulku nakrájenou na kostičky, najemno naplátkovaný česnek a zeleninu. Po chvilce přihoďte pokrájené maso na kostky či nudličky. Až bude maso jemně osmažené, přisypte čočku a zalijte vývarem. Osolte, opepřete, oslaďte dle chuti, přidejte hřebíček a povařte. Až bude vše měkké, okořeňte koriandrem. A můžete podávat, dobrou chuť!
Recept II.
Chcete uvařit k obědu či večeři lehké a v Česku ne příliš rozšířené jídlo, ve kterém nebude chybět ani zelenina, asi maso - aby zachutnalo celé rodině? Pak zkuste tento recept. Jde o smaženou rýži s kuřecím masem. I o tomto receptu platí, že na něj nepotřebujete některé pro Asii charakteristické ingredience, které je však u nás těžké sehnat, případně byste museli sáhnout hluboko do peněženky. Za chvíli máte hotovo a navíc jde o recept, který zvládne i kuchař začátečník.
Co budete potřebovat?
- česnek
- jarní cibulku
- salátovou okurku
- rajče
- olej
- kuřecí prsa
- uvařenou rýži (osolte ji)
- 2 vejce
- pepř, sůl a špetku cukru
Jak na to?
Na pánvi osmahněte na nudličky či kostičky pokrájené kuřecí maso. Až se usmaží, přendejte jej na talíř, budete ho potřebovat později. V pánvičce na mírném ohni rozmíchejte dvě vajíčka, přidejte nasekaný česnek a cibulku a
kuřecí maso - 397739392
chvilku smažte. Pokud je potřeba, přidejte olej a vsypte rýži, kterou osmahnete. Vložte maso a za občasného míchání nechte rýži nabrat sklovitý nádech. Opepřete, je-li třeba tak dosolte, přidejte špetku cukru, po chvilce vmíchejte malé kostičky okurky a nakrájené rajče, nechte společně smažit a prohřívat cca deset minut, vyplněte sporák – a je to!
Recept III.
A konečně třetí návod, tentokrát vhodný i pro vegetariány. Bez masa, zato s čočkou a rýží! S přípravou začněte včas, na tenhle recept totiž potřebujete také již hotový zeleninový vývar. Odměnou vám bude svěží a originální chuť.
Co budete potřebovat?
- rýži
- čočku
- zeleninový vývar
- sůl, pepř
- koriandr
- zázvor
- cibulky perlovky (prodávají se v nálevu ve skleničce)
- máslo
- mletý kmín a hřebíček
- ocet
- bílý jogurt
Jak na to?
Nejprve v zeleninovém vývaru uvařte rýži s čočkou, osolte. Směs může počkat mimo sporák. Ve woku na másle zasypaném pepřem osmažte sceděné cibulky
jogurt - 386724766
perlovky. Poté na máslo s cibulkami vhoďte rýži s čočkou (pokud bude potřeba scedit, sceďte), přidejte hřebíčky. Opět chvilku smažte, posypejte kmínem, přidejte ocet (množství dle individuální chuti) a koriandr s naškrábaným či drceným zázvorem. A je téměř hotovo. Nechte chvilku odstát a poté vmíchejte jogurt. Přejeme, ať šmakuje.