obrázek z archivu ireceptar.cz

3 recepty na kuře: s nivou a křenem, s fernetem, s jablky a brusinkami

Kuřecí maso hýří vstřícností k méně obvyklým úpravám a na talíři se cítí poctěno každou přílohou, která do jeho společnosti vnáší novou chuť a vůni. Následující trojice receptů budiž inspirací pro kulinářskou tvorbu.

Kuře s nivou a křenem podávané s řepným salátem

  • 1 kuře
  • 20 dkg nivy
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička rozmarýny
  • 2 lžíce strouhaného křenu

Kuře s nivou a křenem podávané s řepným salátemKuře s nivou a křenem podávané s řepným salátemAutor: Archiv ireceptar.cz

Porce kuřete posypeme rozmarýnou, podlijeme je troškou vody a dáme péci. Když maso začne zlátnout, posypeme porce nastrouhaným sýrem a obložíme plátky másla.

Za 30 minut maso vyjmeme, do šťávy vmícháme nastrouhaný křen, přidáme porce kuřete a zapékáme v troubě ještě 10 minut.

Podáváme s vařenými bramborami sypanými pažitkou a se salátem z červené řepy s křenem.

Taťána Kartalová, Ústí nad Orlicí

Obalované kuřecí závitky s banány a fernetem 

  • 4 kuřecí řízky
  • 4 plátky šunky
  • 2 banány
  • 2 lžičky Fernet Stocku
  • kari koření
  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka smíchaná se strouhaným sýrem

Obalované kuřecí závitky s banány a fernetem Obalované kuřecí závitky s banány a fernetem Autor: Archiv ireceptar.cz

Naklepané řízky osolíme a okořeníme. Banány podélně rozkrojíme, zakápneme alkoholem a zabalíme do plátků šunky a připravených řízků.

Stočíme, sepneme párátky a necháme v chladu uležet. Závitky obalíme a smažíme na rozpáleném oleji.

Zdena Kocková, Horní Žďár

Pečené kuře s jablky a brusinkami

  • 1 kuře
  • sůl a pepř
  • 50 g oleje
  • 80 g másla
  • 1 dl vody
  • 5 jablek
  • 125 g brusinek
  • 1 dl bílého vína
  • 30 g kečupu

Pečené kuře s jablky a brusinkamiPečené kuře s jablky a brusinkamiAutor: Archiv ireceptar.cz

Naporcované, osolené a opepřené kuře na horkém oleji a polovině másla po obou stranách opečeme. Podlijeme vodou a v horké troubě za občasného podlévání upečeme doměkka.

Celá jablka vykrojíme kulatým vypichovátkem tak, aby uprostřed zůstal kulatý prostor bez jádřince. Otvor naplníme brusinkami, jablka vložíme do máslem vymazané zapékací misky, zalijeme polovinou vína a dáme péci do trouby. Když jsou jablka napůl pečená, přidáme zbytek vína, kečup, promícháme a dopečeme do měkka.

Šťávu z kuřete spojíme se šťávou z jablek a směsí přeléváme na talíři porce kuřete. Ke kuřeti přidáme pečené jablko a jako přílohu smažené hranolky, krokety nebo opečené brambory.

Kamila Kováčová, Nový Bor