Zdroje: toprecepty.cz, YouTube.com
Přestože jsou špekáčky oblíbené hlavně dozlatova opečené na otevřeném ohni, kouzlit se s nimi dá i v kuchyni. Vyplatí se proto mít v rukávu několik receptů, které oceníte hlavně ve chvíli, kdy vám po grilovačce několik buřtů zbyde v chladničce. Během pár minut z nich pak uvaříte naprosto božský oběd.
NÁŠ TIP: Velmi zajímavé je i spojení špekáčků, piva a barbecue koření. Jak takový pokrm připravit, najdete ve videu:
Buřty na pivě a kysaném zelí
Kromě opékání buřtů je velmi populární jejich pečení na pivě. Ještě lépe ale budou chutnat, když k nim do pekáčku kromě piva přidáte také kysané zelí. Připravte si 8 špekáčků s vysokým obsahem masa, případně je oloupejte a nožem v nich udělejte několik hlubších zářezů. Očistěte si také 2 větší cibule a nakrájejte je na tenčí kolečka.
Na dno hlubšího pekáčku dejte 500 gramů lehce vymačkaného kysaného zelí, zasypte jej 1/2 nakrájené cibule a na ni vyskládejte špekáčky. Všechno zalijte omáčkou připravenou z 1 konzervy krájených rajčat, 300 mililitrů světlého piva, 1 lžíce hořčice, 1 lžičky cukru, pepře, soli a případně také chilli pasty. Na marinádu nasypte zbytek cibule. Pekáček přiklopte či jej zakryjte alobalem a vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Pečte 15 minut, pak pekáček odkryjte a pečte dalších 15 minut. Omáčka by na konci pečení měla být hustá a špekáčky krásně opečené.
Špekáčky se zelím a cuketou
Špekáčky chutnají skvěle i zapečené s cuketou. Na pánvi orestujte 100 gramů na kostičky nakrájené slaniny a přidejte k ní 1 najemno nakrájenou cibuli. Až cibule zezlátne, přidejte k ní 4 na silnější kolečka nakrájené buřty. Krátce opečte a vmíchejte k nim 1 menší nakrájenou hlávku zelí a 1 cuketu. Přidejte 4 prolisované stroužky česneku, 5 lžic kečupu, 3 lžíce sójové omáčky a podle chuti osolte. Nakonec vše z pánve přendejte do pekáčku, přilijte 250 mililitrů černého piva a pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia zhruba 30 minut.
Špekáčkový salát se sýrem a pikantní zálivkou
Pokud nemáte času nazbyt, vsaďte na špekáčkový salát, který si nejlépe vychutnáte s kouskem čerstvého chleba. Nakrájejte si na slabší kolečka 3 kvalitní špekáčky a 3 beraní rohy. Pokrájejte si také 1 velkou cibuli a 100 gramů sýru eidam. Cibuli lehce osolte, promíchejte a nechte krátce odpočinout. Díky tomu změkne. Pak ji smíchejte se zbývajícími ingrediencemi a připravte si zálivku. 2 lžíce oleje smíchejte se 2 lžícemi pikantního kečupu, pár kapkami worcestrové omáčky, solí, pepřem a také najemno nakrájenou feferonkou. Nalijte zálivku na salát, promíchejte a můžete podávat.