Špagety Carbonara (4 porce)

Tahle klasická úprava špaget se vyznačuje hebkou krémovou omáčkou, které snáze dosáhnete při použití samotných žloutků. Pokud ale chcete, aby jídlo obsahovalo dostatek bílkovin, je vhodnější zvolit verzi s celými vejci. Tak či tak dbejte na to, aby vejce byla z bezpečného zdroje, protože při této úpravě se dostatečně tepelně neopracují a hrozí tak nákaza bakteriemi zejména rodu Salmonella. Pokud chcete, aby jídlo bylo bezpečné (např. pro malé děti), použijte pasterizovaná vejce, která se prodávají v kartonových krabičkách podobně jako smetana.

Špagety Carbonara neobsahují žádnou zeleninu, je tedy více než vhodné doprovodit je zeleninovým salátem, aby večeře obsahovala vše, co by měla.

  • italské špagety (v suchém stavu) 400 g
  • pancetta 100 g
  • 6 žloutků nebo 3 celá vejce
  • parmazán 100 g
  • sůl
  • pepř

Na posypání:

  • parmazán
  • mletý pepř

Připravte si stopky, jdeme na to:

  • 00:00 Dejte vařit vodu na špagety (můžete ji pro urychlení předvařit ve varné konvici).
  • 00:01 Nakrájejte pancettu.
  • 00:04 Nastrouhejte parmazán, část určenou do omáčky nasypte do hlubší misky, část k posypání odložte stranou.
  • 00:08 Osolte vodu a vhoďte špagety, nastavte kuchyňskou minutku na 8 minut (popř. čas upravte podle toho, co je uvedeno na obalu).
  • 00:10 Do hluboké pánve vsypte pancettu a rozškvařte ji.
  • 00:12 Žloutky nebo celá vejce vyklepněte do misky s parmazánem, přidejte pepř a trochu soli (ne moc, parmazán je sám o sobě dost slaný) a vidličkou nebo metličkou prošlehejte do hladkého krému.
  • 00:16 Slijte špagety, trošku vody z jejich vaření schovejte, podle potřeby ji pak můžete použít na naředění omáčky.
  • 00:17 Špagety vsypte do pánve a promíchejte s pancettou.
  • 00:18 Vše zalijte připravenými vejci, za stálého míchání stáhněte z plotýnky, vejce mírně zhoustnou, ale zůstanou krémová, nesmí se srazit. Je-li třeba, můžete přilít trošku vody z těstovin.
  • 00:19 Rozdělte na talíře, posypte parmazánem a na stůl připravte mlýnek s pepřem, aby si každý strávník mohl podle chuti jídlo pepepřit.
  • 00:20 Podávejte.

Fazolový salát s koriandrem (4 porce)

Pro přípravu podobných salátů mám v mrazáku připravené sáčky předvařených luštěnin – jednou za čas uvařím celé balení fazolí, cizrny apod. a naporcuji do sáčků. Pokud takové zásoby máte, použijte je. Pokud ne, použijte fazole v konzervě. Recept je upravený pro použití konzervy. Používáte-li mražené luštěniny, prolijte je na cedníku vroucí vodou, aby rychle rozmrzly.

  • červené fazole konzervované 500 g (odpovídá dvěma běžným konzervám)
  • sterilovaná kukuřice 150 g (odpovídá jedné menší konzervě)
  • červená cibule 1 ks
  • masité papriky, nejlépe různých barev 2 ks
  • koriandr 1 svazek
  • šťáva z jedné limetky nebo citronu
  • olej 3 lžíce
  • sůl
  • cayenský pepř

K podávání:

  • pečivo

Připravte si stopky, jdeme na to:

  • 00:00 Otevřete konzervy fazolí, fazole vyklopte do cedníku a propláchněte vodou, abyste odplavili případný kal.
  • 00:03 Otevřete kukuřici, vyklopte ji do cedníku k fazolím a vše nechte okapat.
  • 00:04 Operte koriandr, oklepte z něj vodu a zabalte ho do papírové utěrky, která z něj přebytečnou vodu odsaje.
  • 00:07 Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kostičky, vsypte je do mísy.
  • 00:10 Vymačkejte limetkovou nebo citronovou šťávu, nalijte ji k cibuli. Přisypte sůl, cayenský pepř a přilijte olej.
  • 00:12 Omyjte papriky, vykrojte z nich jádřince a nakrájejte je na malé kostičky. Nasypte k cibuli.
  • 00:16 Do mísy přesypte okapané fazole a kukuřici. Promíchejte.
  • 00:17 Nasekejte koriandr a vmíchejte ho do salátu.
  • 00:19 Ochutnejte, podle potřeby případně dochuťte solí a cayenským pepřem.
  • 00:20 Podávejte.

Saltimbocca s fazolkami (4 porce)

Saltimbocca znamená v přesném překladu něco jako "skočdopusy". Název upozorňuje na to, že tahle lahodná nevelká sousta skáčou do pusy skoro sama. Měla by se připravovat z telecího masa, ideálně ze svíčkové. Pokud se vám telecí nepodaří sehnat, můžete použít vepřové medailonky, vepřovou panenku či krůtí prso. Vždy by mělo jít o libové maso, při krátké tepelné úpravě by prorostlé části s vyšším obsahem vaziva zůstaly tuhé.

Saltimbocca:

  • telecí svíčková či telecí kýta (ev. některá z náhrad uvedených výše) 400 g
  • parmská šunka 8 plátků – odpovídá cca 100 g
  • šalvěj 8 lístků
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej 1 lžíce
  • máslo 1 lžíce
  • bílé víno 100 ml
  • bambusová párátka 8 ks

Příloha:

  • mražené zelené fazolky 800 g
  • sůl
  • pepř
  • máslo 25 g
  • kapary 1 lžička

Připravte si stopky, jdeme na to:

  • 00:00 Dejte vařit vodu na fazolky, můžete ji předvařit ve varné konvici.
  • 00:01 Maso nakrájejte na 8 velmi tenkých plátků o síle 0,5 cm. Pokud používáte širší kus masa (např. telecí kýtu), tak ho nejprve podélně překrojte napůl, aby plátky nebyly příliš veliké.
  • 00:05 Vodu osolte a vsypte do ní fazolky, kuchyňskou minutku nastavte na 10 minut.
  • 00:06 Maso mírně naklepejte, poté lehce osolte a opepřete.
  • 00:08 Každý plátek masa obtočte plátkem parmské šunky, na ni položte lístek šalvěje a "prošijte" párátkem (viz foto).
  • 00:13 Na pánvi rozpalte směs olivového oleje a másla.
  • 00:14 Naskládejte maso nejprve stranou se šalvějovým lístkem a prudce opékejte.
  • 00:15 Slijte fazolky a nechte na cedníku okapat.
  • 00:16 Otočte maso.
  • 00:17 Zatímco se maso opéká, fazolky vsypte do mísy, přidejte máslo, kapary, sůl a pepř, nechte máslo rozpustit na teplých fazolkách.
  • 00:18 Maso podlijte vínem a nechte na otevřené pánvi částečně odvařit.
  • 00:19 Fazolky promíchejte s máslem a rozdělte na talíře.
  • 00:20 Na fazolky položte plátky masa, pokapejte šťávou z pánve a podávejte.