V kuchyni totiž platí kouzelné pravidlo: V jednoduchosti je krása. A proto v následujících jídlech nečekejte nic složitého, což platí hned při výběru potřebného nádobí – bude vám stačit obyčejný plech s vyšším okrajem nebo zapékací mísa, případně pánev.

Italský zapečený lilek

  • 2 velké lilky
  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 800 g krájených rajčat (2 konzervy)
  • 2 stroužky česneku
  • 70 g černých oliv
  • 150 g mozzarelly
  • svazek čerstvé bazalky
  • 2 kusy ciabatty
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř

Předehřejeme si troubu na 180 °C. Mezitím si podélně překrojíme lilek a z polovin nakrájíme asi centimetr silné plátky, které pokapeme olivovým olejem a rukama se postaráme, aby byly celé obalené. Lilek dáme na plech a samostatně pečeme 15 minut. Poté přidáme rajčata, olivy a na tenké plátky nakrájený česnek, lehce osolíme a opeříme, promícháme a pečeme dalších 10 minut. Otrháme lístky bazalky, část si necháme na servírování, zbytek nakrájíme nahrubo a přidáme do plechu po uplynutí 10 minut. Navrch natrháme kusy ciabatty, mozzarellu a zapékáme dalších zhruba 20 minut. Podáváme posypané zbytkem čerstvých bazalkových listů.

Kuře plněné fetou

  • 70 g fety
  • 1 citron
  • 1 stroužek česneku
  • 2 polévkové lžíce rozinek
  • 2 polévkové lžíce nasekané hladkolisté petržele, plus na podávání
  • 4 kuřecí stehna
  • 400 g různobarevných cherry rajčat
  • 1 červená cibule
  • 100 g červené papriky
  • 100 g (polovina hrnku) celozrnného kuskusu
  • 160 ml vody
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • olivový olej
  • pečicí papír

Troubu si předehřejeme na 190 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Nejprve si omyjeme papriku a zbavíme ji semínek. Nakrájíme na větší kousky, pokapeme olivovým olejem a dáme péct na 15 minut. Do mísy nadrobíme fetu, nastrouháme kůru z citronu a přidáme I nasekanou hladkolistou petržel. Rozinky překrájíme nahrubo a přidáme k sýru. Směs rozdělíme na čtyři porce a opatrně ji napěchujeme pod kůži každého kuřecího stehna. Celá stehna potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a uložíme na plech. Kolem přidáme pečenou papriku, rajčata překrájená na poloviny a na tenké plátky nakrájenou červenou cibuli.

Pečeme 30 minut dozlatova. Mezitím si zvlášť uvaříme kuskus, který v hrnci zalijeme vroucí vodou, osolíme, promícháme vidličkou, překryjeme pokličkou a necháme 10 minut odstát. Poté kuskus načechráme vidličkou, podáváme s kuřetem, pečenou zeleninou, plátkem citronu, posypané petrželkou.

Pečené fazole s vejcem

  • 400 g nových brambor
  • olivový olej
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 oranžovou papriku
  • 400 g konzervovaných fazolí Cannellini
  • 400 g konzervovaných krájených rajčat
  • 300 ml rajčatové passaty
  • 1 polévková lžíce worcesterové omáčky
  • 100 g špenátu
  • 4 vejce velikosti L
  • svazek bazalky
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř

Brambory omyjeme, osušíme a povaříme ve vroucí osolené vodě cca 10 minut. Zchladlé překrájíme na centimetrové plátky. Cibuli a česnek si nakrájíme najemno a orestujeme dvě minuty ve velké pánvi, přidáme na větší kousky nakrájenou papriku a restujeme zhruba 5 minut doměkka. Přidáme brambory a fazole, za dalších pár minut rajčata, passatu a worcesterovou omáčku. Přivedeme k varu, stáhneme na nižší výkon a necháme odkryté cca 12 minut provařit a zhoustnout. Přimícháme špenát a počkáme, než zavadne. Dochutíme solí a pepřem. Do směsi vyklepneme každé vejce zvlášť a zakryté vaříme ještě 5 minut. Podáváme posypané nasekanou čerstvou bazalkou.