Zdroje: YouTube.com, pomazanky-recepty.cz, makova-panenka.cz

Pomazánky byly vždy velmi oblíbené. Společně s krajícem čerstvého chleba se staly vděčnou snídaní, svačinou i třeba lehčí večeří. I možná proto jich u nás vzniklo tolik. Je ale pravdou, že je každý připravuje trochu jinak, proto mají dnešní receptury k těm původním hodně daleko. Naštěstí je stále možné nahlédnout do bývalých socialistických norem a vyrobit pomazánky tak, jak chutnaly kdysi.

Šunková pěna

Absolutní klasikou je bezesporu šunková pěna, která je neskutečně snadná na přípravu, přitom chutná naprosto božsky.

Na šunkovou pěnu si připravte 250 gramů kvalitní dušené šunky. Tu rozmixujte opravdu najemno, případně ji nastrouhejte na struhadle. Šunku pak zašlehejte do 125 gramů povoleného másla a za stálého míchání přidejte 130 gramů 12% smetany ke šlehání, 1/2 lžičky sladké mleté papriky, špetku pepře a špetku soli. Jakmile bude pěna krásně nadýchaná, uložte ji alespoň na 1 hodinu do chladničky a můžete podávat. Ideálně pochopitelně namazanou na čerstvém chlebu nebo rohlíku.

Vlašský salát podle normy ČSN

Jakmile se kdysi objevil vlašský salát neboli „vlašák” v nejrůznějších bufetech a mléčných barech, stal se legendou. Chutná skvěle jen tak s rohlíkem, natřený na chlebu i jako základ na chlebíčky.

Podrobný postup najdete ve videu:

Zdroj: Youtube

Do vlašského salátu budete potřebovat 350 gramů vařených brambor, 48 gramů vařené mrkve a 32 gramů vařeného celeru. Zeleninu nakrájejte na malé kostičky nebo proužky. Stejně tak pokrájejte ještě 220 gramů šunkového salámu a 90 gramů sterilovaných okurek. Zeleninu smíchejte v míse se šunkou a přidejte 90 gramů sterilovaného hrášku, 0,5 gramu mletého pepře, 15 gramů octa, 5 gramů worcestrové omáčky, 10 gramů cukru, 10 gramů soli a 1 lžíci hořčice. Nakonec všechno promíchejte s 200 gramy majonézy, dejte odpočinou do chladničky a je hotovo.

Vajíčková pomazánka

Zatímco dnes se do vajíčkové pomazánky přidávají prakticky jen vajíčka, hořčice, majonéza a případně i bílý jogurt, v minulosti byla mnohem bohatší. Nechyběl v ní například tavený sýr či uzenina.

Začněte tím, že si smícháte 400 gramů taveného sýra s 30 gramy hořčice, 150 gramy změklého másla a 50 mililitry mléka. Přidejte 3 gramy soli a 10 gramů nasekané petrželové natě. Do směsi pak vmíchejte 70 gramů najemno nasekané cibule, 200 gramů nakrájených nebo nastrouhaných vařených vajec a 150 gramů turistického salámu. Pomazánku nechte uležet v lednici a podávejte ji s kouskem čerstvého pečiva.

Související články