Pikantní texaská inspirace - chilli con carne

Mnoho mužů ohrnuje nad luštěninami nos. Chilli con carne ale bývá výjimkou. S přípravou je dobré začít již o den dřív.

Co budete potřebovat?

  • 500gramový pytlík předvařených fazolí
  • 500 gramů hovězího zadního
  • 1 lečo (můžete vyrobit, stačí i koupené)
  • 1 cibule
  • olej
  • kečup
  • cukr
  • oregano, chilli
  • sůl

Jak na to?

Fazole namočte do vody a nechte den odstát. Vodu ještě nemusíte solit. O den později ji neslévejte, ale vařte fazole v ní. Až přijde hodina H, tedy čas přípravy oběda či večeře, osmahněte na rozpáleném oleji cibulku, přihoďte k ní na větší kostky nakrájené hovězí maso a orestujte ze všech stran. Pak nechte dusit doměkka. Když je maso hotové, přidejte k němu lečo a dochuťte kapkou kečupu, lžící či dvěma cukru a špetkou oregana. Dle chuti osolte. Je-li lečo málo kyselé, můžete přidat lžíci octa nebo láku z okurek. Nyní přišel čas na fazole – jemně je vmíchejte do směsi, přidejte přibližně půl lžičky chilli a lehce povařte. Talíř s chilli con carne dekorujte zeleninou (cibule, paprika, okurka) a podávejte s chlebem.

Překvapující salát: Čočka a jablko

Sama kombinace by nemusela být tak překvapující jako fakt, že jde o osvěžující jídlo lahodné chuti. I netradiční kombinace slaví úspěch.

Co budete potřebovat?

  • 100 gramů uzené šunky
  • 150 gramů velkozrnné čočky Lagris
  • větší červené jablko
  • 1 jarní cibulka
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce kysané smetany
  • 1 lžíce kremžské hořčice
  • šťáva z půlky citronu
  • špetka cukru, špetka soli
  • čerstvě drcený pepř

Jak na to?

Čočku nejdříve na dvě hodiny namočte do vody, poté osolte a uvařte doměkka. Sceďte a nechte vychladnout. Šunku nakrájejte na tenké nudličky a dejte do mísy. Jablko nakrájejte i se slupkou na menší kostičky a přidejte k šunce. Přidejte citronovou šťávu a promíchejte. Před dalším promícháním vsypte čočku, nasekanou jarní cibulku, přidejte také majonézu, kysanou smetanu a kremžskou hořčici a dochuťte solí, pepřem a cukrem. Nechte alespoň hodinu odležet – a dobrou chuť.

Hummus není žádný humus

Našince může sice zprvu odrazovat název, ale cizrnový hummus je nejen zdravý, ale i dobrý. Ostatně, v arabské kuchyni je stálicí již po mnoho staletí.

Co budete potřebovat?

  • 250 gramů cizrny
  • tahini (sezamová pasta)
  • citronová šťáva
  • 4 lžíce olivového oleje
  • česnek
  • sůl

Jak na to?

Cizrnu namočte na 12 hodin do vody a poté uvařte do měkka. Po vychladnutí ji dejte do mixéru. Postupně přidávejte olivový olej a podle chuti i další ingredience. Během mixování by se vám z nich měla tvořit pasta. Tu můžete použít jako pomazánku, nebo třeba jako dip. A někdo má rád hummus dokonce i jako přílohu.

Chcete klasiku? Vsaďte na hrachovku

Hrachovka rozděluje konzumenty na dva tábory. Jenže její hlavní odpůrci často argumentují verzí, kterou pamatují ještě ze školních jídelen před desítkami let. A přitom lze tenhle jednoduchý pokrm udělat chutně…

Co budete potřebovat?

  • 500 gramů žlutého hrachu
  • 6 lžic olivového oleje
  • ¼ středního celeru
  • 3 stroužky česneku
  • malá cibule
  • pepř nebo pažitka
  • majoránka
  • sůl

Jak na to?

Nejdříve vařte hrách, nemusí být naprosto doměkka. Poté nadrobno nakrájenou cibulku nechte zesklovatět na rozpáleném oleji. Přidejte na plátky pokrájený celer a nadrcený česnek. Za chvilku přidejte uvařený hrách, zalijte vodou a půl hodiny povařte. Směs rozmixujte, osolte a dochuťte majoránkou a pažitkou. Máte-li doma odpůrce pažitky, zkuste namísto ní jemně polévku opepřit nebo navrch rozmáčknout stroužek česneku.