Pravý Caesar? Bez kuřecího masa!

Když si v restauraci objednáte salát Caesar, často ho dostanete i s kuřecím masem. Nenechte se zmást. V originálním receptu mají místo krutonky, sardele, nebo osmažená bagetka, je však bez drůbeže!

Co budete potřebovat?

  • římský salát
  • 150 gramů parmezánu
  • 2 žloutky
  • stroužek česneku
  • čtyři sardelové řezy
  • bagetky
  • lžička dijonské hořčice
  • lžička krupicového cukru
  • 100 mililitrů panenského olivového oleje
  • sůl a mletý pepř

Jak na to?

Nasekejte česnek a sardelové řezy. Salát nakrájejte na malé kousky, tak, aby je nebylo nutné ukusovat při vložení do úst. Poté si připravte zálivku. Žloutky prošlehejte s octem, cukrem, špetkou soli, pepřem a hořčicí. Směs pomalu lijte do salátu a jemně míchejte. Poté vložte česnek a sardelové řezy, salát pročechrejte. Parmezán nastrouhejte, vysypte jej na salát a opět jemně promíchejte. Na závěr přidejte dle vlastních referencí buď krutonky, nebo bagetku.

Caprese zvládnou i děti

Máte málo času a chcete připravit klasický salát, který dobře vypadá, je zdravý, bezmasý a tak jednoduchý, že ho mohou dělat i děti? Pak je skvělou volbou salát Caprese.

Co budete potřebovat?

  • 4 rajčata
  • 2 koule mozzarelly
  • lístky bazalky
  • mořská sůl, celý pepř
  • olivový olej a balzamikový ocet

Jak na to?

Mozzarellu i rajčata nakrájejte na kolečka. Klasicky se skládají kouskem přes sebe na tác, rovně či dokola, ale můžete jako inovaci skládat i věž. Na závěr posypte lístky bazalky a posolte mořskou solí. Pepř podrťte na menší kusy a decentně zasypte. Přelijte pár kapkami olivového oleje a balzamika – a je hotovo!

Farmářský salát umí zasytit

Zejména mužská část strávníků si často stěžuje, že po salátech dostávají brzy zase hlad. Farmářský salát by tenhle problém mohl vyřešit. Je sice o chlup méně zdravý, ale poskytne tělu více kalorií. Hodí se jak ke svačinám, tak k večeři.

Co budete potřebovat?

  • 100 gramů kozlíčku polního
  • vejce
  • 50 gramů slaniny
  • 50 gramů hub (nejlépe žampionů)
  • 50 gramů tvrdého sýra
  • 2 lžíce majonézy

Jak na to?

Kozlíček polní se u nás zatím netěší přílišní oblibě. A je to škoda. Tahle drobná jednoletka, respektive její listy, má velkou výživovou hodnotu, překvapivě vysoký obsah vitaminu C a příjemnou chuť, ve které mnozí cítí nádech oříšků. Lidově se kozlíčku polnímu říká prostě polníček. Jeho listy omyjte, osušte a natrhejte. Dejte do mísy. Vajíčko uvařte natvrdo a nechte vychladnout. Než se uvaří, stihnete osmažit slaninu, do které přidáte očištěné a pokrájené houby a chvíli smažíte dohromady. Poté vmíchejte do lístků, vajíčko nakrájejte na plátky a nastrouhejte najemno sýr. Vajíčko vmíchejte tak, aby se nerozbilo, přidejte majolku a posypte sýrem.

Užijte si čerstvé ovoce – dokud je!

Na zahradě máte ostružiny, jahody, maliny, borůvky i jablka? A zkusili jste z nich už udělat ovocný salát? Anebo holdujete exotičtějšímu ovoci, jako jsou třeba banány? Tak či onak, ovocný salát je dobrou inovací jídelníčku, která kypí vitamíny a dalšími tělu prospěšnými látkami. A hlavně: Fantazii se meze nekladou. Následný recept proto berte jen jako inspiraci a neváhejte kombinovat – třeba podle toho, co je tuzemské, nebo zkrátka jen tak, na co máte zrovna chuť.

Co budete potřebovat?

  • 100 gramů ostružin
  • 100 gramů malin
  • 1 zralý banán
  • 1 větší jablko
  • hroznové víno nebo jahody
  • sladká smetana
  • cukr (není třeba)

Jak na to?

Maliny i ostružiny důkladně opláchněte a osušte. Banán nakrájejte na plátky. Jablko zbavte slupky a nakrájejte na špalíčky. Dále záleží jen na vaší fantazii! Nakonec vše polijte smetanou, dle chuti doslazenou cukrem, a ozdobte lístečkem máty. Jednodušší salát už asi nenajdete…

Když máte chuť na těstoviny

Stejně jako u ovocného salátu, i zde má místo vaše chuť a fantazie. Těstovinový salát je regulérní chod, který nepotřebuje „dosycení“ pečivem. A stejně jako předchozí recepty, i on je podivuhodně jednoduchý a rychlý. A můžete do něj navíc přidat třeba hrášek...

Co budete potřebovat?

  • 300 gramů těstovin
  • brokolice
  • červená cibule
  • 125 gramů cherry rajčat
  • sladká paprika
  • salátová okurka
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • petrželka

Jak na to?

Brokolici rozeberte na kousky a chvilku poduste v páře. Papriku a okurku pokrájejte na kostičky, cherry rajčátka na čtvrtinky. Těstoviny uvařte podle návodu, ale na závěr je nechte po slití okapat a trochu vystydnout. Oloupanou cibulku nakrájejte nadrobno a smíchejte s ostatní zeleninou. Osolte, opepřete, zalijte lžící olivového oleje. Přimíchejte do těstovin a na závěr posypte petrželkou. Dejte na půl hodiny do lednice a poté již nezbývá nic jiného, než vám popřát dobrou chuť.