Pomazánka z uzenáče

Potřebujeme

  • 150 g měkkého smetanového sýra
  • 100 g vařených brambor
  • 1 vykostěný uzenáč
  • 1 cibuli
  • 50 g másla
  • sůl
  • pažitku

Jak na to

V mlýnku na maso rozemeleme sýr, uzenáče, cibuli a nakonec studené vařené brambory. Směs osolíme, umícháme s kouskem čerstvého změklého másla a se sekanou pažitkou. Pomazánka chutná nejlépe na tmavém chlebu.

Jarmila Vlková, Horažďovice

Ořechová pomazánka na topinky

Potřebujeme

  • šálek jader vlašských ořechů
  • 4 stroužky česneku,
  • 6 plátků toustovacího chleba (nebo bílé veky)
  • 3 lžíce octa
  • 1 lžíci sezamového oleje
  • sůl, pepř

Jak na to

Ořechy rozmixujeme a smícháme s prolisovaným česnekem, toustový chléb nebo veku namočíme ve vodě, z nasáklého pečiva vymačkáme přebytečnou vodu a promícháme je s ořechy. Přidáme olej, ocet a vše vymícháme do pasty, kterou dochutíme solí a pepřem. Na topinkách je výtečná k pivu, vínu i čaji.

Irena Zelenková, Rakovník

Pikantní masová pomazánka

Potřebujeme

  • 500 g mletého masa
  • 100 g celeru
  • olej
  • 100 ml kečupu
  • klobásové koření
  • vegetu
  • 3 lžíce jemně nasekané petrželky
  • pepř, sůl
  • cibuli
  • křen

Jak na to

Jemně nastrouhaný celer osmahneme na oleji, přidáme mleté maso, koření a asi 10 minut restujeme. Poté vmícháme kečup, nasekanou petrželku a ještě krátce orestujeme. Pomazánku mažeme na topinky, sypeme strouhaným křenem a drobně nakrájenou cibulkou.

Irena Zelenková, Rakovník

Játrová pomazánka

Potřebujeme

  • 1 kg vepřových jater
  • 300 g vařených slezinek
  • 1/2 kg škvarků
  • 1 kg vepřového sádla
  • 5 vajec
  • sůl, pepř

Jak na to

Játra, slezinky a škvarky dvakrát pomeleme na masovém mlýnku, přidáme vepřové sádlo, vejce, osolíme, opepříme, dobře promícháme a plníme do sklenic. Sklenice zavaříme 1 hodinu při 100 °C a totéž opakujeme další den.

Věra Jedličková, Radonice

Brokolicová pomazánka

Potřebujeme

  • 1 menší brokolice
  • 1 malou cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 1 konzervu rajského protlaku (80 g)
  • 1 zelenou papriku
  • 1 velký vařený brambor
  • saturejku
  • 50 g slunečnicového oleje
  • petrželovou nať
  • sůl

Jak na to

Na polovině oleje zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený česnek, nadrobno nakrájenou brokolici a papriku, rajský protlak a saturejku a vše krátce osmahneme. Podlijeme horkou vodou a dusíme pod pokličkou, dokud zelenina nezměkne. Nádobu odkryjeme a vydusíme téměř všechnu tekutinu a osolíme. Vychladlou směs pomeleme s bramborem nebo jej do směsi vmačkáme vidličkou. Pomaza­né krajíce také můžeme zapéci v troubě.

Lubomír Trojek, Opava

Rybí pomazánka bramborová

Jednu konzervu rybiček v oleji nebo v tomatě rozmixujeme se třemi vařenými brambory. Utřeme 100 g másla s jednou nakrájenou cibulí a vmícháme do rybičko–bramborové hmoty.

Blanka Snášelová, Prosenice

Liptovský sýr

Potřebujeme

  • 1/4 kg brynzy
  • 1 krabičku sardelových oček
  • 6 dkg másla
  • 1 menší cibuli
  • 2 lžíce mléka
  • drcený kmín
  • sladkou papriku

Jak na to

Sardelová očka a cibuli rozsekáme hodně nadrobno. Při­dáváme brynzu lehce ředěnou mlékem a změklé máslo a nakonec pomazánku ochutíme kmínem a paprikou. Mažeme ji na černý chléb. Místo oček můžeme po­­­užít kapary a sladkokyselou okurku.

Ivan Veselý, Žebrák