Celou dobu jste si mysleli, že se pečicí horečkou nenecháte strhnout? Touha po tom, abyste se měli mezi kubou a svátečním salátem možnost odměnit domácím cukrovím, však zvítězila a nakonec se do toho chcete pustit. Je sice pravdou, že praxe dělá mistra, nicméně naprostým základem pro vaření či pečení bez stresu je příprava.

Váleček a jemné struhadlo

Na nákupním seznamu by vám kromě základních surovin, jako je cukr, mouka a tuk, nemělo chybět základní kuchyňské vybavení. Jestliže se chystáte na klasickou sestavu českého cukroví, kde jsou perníčky a linecké, pak se neobejdete bez válečku. Pokud ho z jakéhokoli důvodu neseženete, můžete použít viněty zbavenou a omytou lahev od vína. Abyste dokázali dostat citronovou kůru z citronů, budete potřebovat struhadlo s jemným vzorem. A jestliže jste z jakéhokoliv důvodu váhali s pořízením domácího robotu nebo mixéru, pak vězte, že při cukroví vám mnohdy velice ulehčí práci.

Sítko a nerezová mísa

Jelikož je klíčové provzdušňování mouky, jak se můžete dočíst v článku Zlaté rady do začátků vánočního pečení, nemělo by vám chybět sítko na mouku, ale vystačíte si bohatě i s obyčejným jemným cedníkem. Aby vás nezaskočilo, že nemáte jak rozpustit čokoládu, pořiďte si alespoň jednu nerezovou mísu nebo misku. Na materiálu zde opravdu záleží, protože jedině nerez dokáže přenášet teplo rovnoměrně a držet ho, toho s plastem nebo sklem budete obtížně dosahovat. Navíc se vystavujete riziku, že taková nádoba nevydrží nápor horké páry a praskne, nebo se zdeformuje a přenese vám do čokolády škodlivé látky.

Pečicí papír a ochranné rukavice

Nutnou záležitostí, pro kterou mnohdy musí zajít každý z nás, je pečicí papír. Volte ideálně takový, který už není předem rozdělený na přesné archy, mohlo by se vám snadno stát, že nebude pasovat na rozměr vašich plechů. Ty jsou naprostou samozřejmostí, zkuste si však pořídit minimálně 4 kusy, abyste ušetřili vynaloženou námahu a čas. Nechcete přece u trouby při pečení zešedivět. Asi v každé domácnosti se najdou ochranné rukavice neboli „chňapky“, tolik důležité pro bezpečnou práci s rozžhavenými plechy. Doporučujeme ty s prodlouženou délkou ochraňující i celé předloktí.

Vanilkový cukr vlastní výroby

Protože je cukroví zejména o sladké chuti, odhodlejte se aspoň několik dní před pečením k výrobě pravého vanilkového cukru. Ve finále tak ušetříte a po ochutnání takového cukroví už nebudete chtít jinak. Lusk si přidržte za jeden konec, podélně jej ostrým nožem rozřízněte a z obou částí setřete zrníčka tupou hranou nože. Zrníčka dejte do mísy s krupicovým cukrem a promněte mezi prsty, aby se lépe propojily. Přesypte do uzavíratelné nádoby, přidejte do cukru i vydlabané lusky a nechejte ideálně týden propojit vanilkové aroma s cukrem.

Zdobicí sáčky a úložné boxy

Tím se dostáváme ke klasické cukrové bílkové polevě, bez které jsou všechny perníčky jen polotovarem. Jednoznačnou nutnou součástí vaší pečicí přípravy je pořídit si vhodné zdobicí sáčky, které vám ve výsledku ulehčí a urychlí práci, proto se na nich nevyplatí šetřit. Ideální budou přímo na to určené cukrářské. Pokud byste na ně neměli nikde štěstí, můžete si vypomoci klasickými znovu uzavíratelnými sáčky se zipem. Aby vám vaše výtvory vydržely co nejdéle, nezapomínejte na dostatečnou zásobu úložných boxů. Když už máte pečicí koloběh za sebou, poslední, co chcete, je běžet do obchodu. Předzásobte se dopředu v závislosti na předpokládaném počtu.