Také se snažíte co nejvíce úrody ze zahrádky uchovat na zbytek roku ve formě džemu? Když už si s touto pochutinou dáte tolik práce, bylo by fajn, aby výsledek byl naprosto dokonalý. Jak tedy postupovat, aby měl tu správnou konzistenci a všechno se povedlo?
Uvařte si višňový džem s citronovým tymiánem se šéfkuchařem Romanem Paulusem:
Domácí je prostě domácí
Přestože současný trh nabízí neskutečné množství zpracovaného ovoce ve formě džemů a marmelád, nikdy není nad domácí poctivý výrobek. Nejenže víte, co do nich opravdu dáte, ale můžete si je dochutit podle svého.
Základem je kvalitní ovoce
Výhradně vždy používejte zdravé a plně uzrálé plody. Ovoce by nikdy nemělo být příliš přezrálé, protože pak ztrácí pektin a špatně se želíruje. Před použitím jej důkladně očistěte, případně oloupejte a odstraňte jádřince i pecky. V případě, že se jedná o větší druhy ovoce, pokrájejte je na menší kousky.
Ovoce nechte projít varem
Takto připravené ovoce vložte do většího hrnce, mírně podlijte vodou a pomalu přiveďte k varu. Občas s ovocnou směsí zamíchejte, aby se nepřichytila ke dnu. Jakmile se ovoce lehce rozvaří, stáhněte hrnec z plotýnky.
„Bez“ kousků, nebo „s“?
Pokud chcete, můžete po vychladnutí ovocnou směs propasírovat přes jemné sítko, ale pokud chcete mít v džemu kousky ovoce, můžete se tomuto kroku naprosto vyhnout. Následně vmíchejte dávku cukru a opět směs chvíli povařte, dokud se cukr zcela nerozpustí. V tuto chvíli můžete přidat i špetku kyseliny citronové, která má konzervační účinky.
Kdy přidat želírovací cukr
Jestliže budete do džemu zpracovávat ovoce s malým obsahem pektinu, přidejte do směsi také želírovací cukr. Použitým množstvím si můžete korigovat takovou hustotu, jakou právě vy od džemu požadujete. Jakmile bude směs houstnout, můžete do ní kápnout i trošku čistého alkoholu, který později ochrání před nežádoucími plísněmi a také může obohatit výslednou chuť džemu.
Naporcujte džem do sklenic
Ještě horký džem nalijte opatrně do připravených vysterilizovaných sklenic a rovnou je zavíčkujte. Víčko musí být naprosto těsné, aby se dovnitř nedostal žádný vzduch. Tak vám totiž takový džem vydrží i několik let. Vyhovující je suché, tmavé a dobře větratelné místo se stálou teplotou.
Související články
Zdroje: www.toprecepty.cz, www.velkeucho.cz, www.danatenzler.blog.idnes.cz