Není nad to udělat si vlastní domácí zavařovačky. Nejenže je připravíte bez přidání různé chemie, ale také si můžete samotné složení upravit podle sebe. Problém však může nastat ve správném ochucení nebo dokonce i v samotných okurkách, které mohou ztratit svojí typickou křupavost. Vyzkoušejte letos zavařovat podle následujícího postupu, který vám zajistí absolutní úspěch! Je to snadné.
Nakládané okurky můžete připravit také podle videoreceptu bez láku. Postačí vám pouze převařená a vychlazená voda:
Příprava čerstvých okurek
Prvním krokem k dokonalým nakládačkám je správný výběr čerstvých okurek, které by měly být malé do 10 cm. Jen ty jsou totiž krásně tvrdé a křupavé. Nepodceňujte ani jejich pečlivé očištění od všech nečistot a zbytků hlíny. Veškeré okurky proto dejte na chvíli do vody, a poté je pomocí kartáčku lehce očistěte.
Volba ingrediencí na ochucení
Do čistých, horkou vodou vypláchnutých sklenic začněte vkládat pepř, nové koření, bobkový list a hořčičné semínko. Dle vašich preferencí si pak připravte takové ingredience, které uznáte za vhodné. Použít můžete cibuli, kopr, mrkev, česnek, chilli papričky, křen nebo bílou petržel. Okurky pořádně upěchujte do sklenic společně s jednotlivými kousky zeleniny.
Nejlepší lák na okurky
Příprava nálevu není vůbec nijak složitá. Na litr vody budete potřebovat 300 ml kvasného lihového octa, 80 g cukru a 30 g soli. Vodu společně s cukrem a solí dejte vařit. Poté přidejte ocet a ještě horkým nálevem připravené sklenice zalijte zhruba 0,5-1 cm pod okraj.
Sterilace různými způsoby
Pevně uzavřené sklenice víčkem musíte dát sterilovat, aby byly nakládačky dlouho trvanlivé. Sterilovat můžete v hrnci nebo v troubě. V obou případech musí být teplota 85 °C. V hrnci s horkou vodou při této teplotě nechte vařit půl hodiny. V druhém případě si troubu nejdříve předehřejte na 50 °C. Sklenice vložte na pekáč s trochou vody, vložte do trouby a poté zvyšte teplotu na 85 °C. Po 55 minutách sklenice vyndejte.
Osvědčený trik funguje
Jak zakončit výrobu nakládaných okurek? Nejspíš už jste slyšeli, že je po vyndání z hrnce musíte otočit dnem vzhůru. Nejdřív však vyzkoušejte ještě jeden fígl, díky kterému budou okurky krásně křupavé a tvrdé. Po uvaření vložte sklenice do hrnce s trochou horké vody a pomalu přilévejte vodu studenou. Voda se nesmí dostat přímo na sklenice, aby nedošlo k jejich popraskání. Hotové okurky je pak lepší nechat alespoň 2-3 týdny v chladu, než je začnete jíst.
Související články
Zdroje: blesk.cz, prozeny.cz, bydlimekvalitne.cz