Základem pro dlouhodobé skladování jakéhokoliv ovoce či zeleniny je dobrá kvalita. Cibule by měla být pevná a suchá. Naopak byste neměli uskladňovat takové kusy, které jeví známky plísně nebo jsou nějakým způsobem poškozené. Z jednoho kusu by se tak hniloba mohla rozšířit na veškeré ostatní, jež by poté putovaly přímo do koše.

Předsmažená cibulka v sádle

Tento způsob uchování cibule je skvělý hlavně v tom, že vám ušetří čas, jakmile se příště pustíte do vaření. Cibuli nakrájenou na proužky či větší kousky, zalijte rozpuštěným sádlem a ponechte stát jednu hodinu. Poté osmahněte cibulku na rozehřáté pánvi dozlatova. Nakonec už stačí nechat osmaženou cibulku okapat v sítku a přendat do sklenice, kterou zalijte sádlem. Cibulku uchovávejte v lednici a v případě potřeby ji použijte do bramborových knedlíků, omáček nebo dipů.

Zmrazení na několik měsíců

Předsmaženou cibulku můžete rovněž po vychladnutí zmrazit, stejně tak i čerstvou. Cibuli nakrájejte na kousky, které nechte vysušit na papírové utěrce. Následně je přendejte do sáčku, který vložte do mrazáku. Nakrájenou cibuli můžete nasypat také do forem na led a zalít olejem. Jakmile kostky ztuhnou, přemístěte je do pytlíku, kde vám zbytečně nebudou zabírat místo.

Skvělá cibulová pasta

Cibuli lze skladovat v lednici ještě jedním způsobem, a to jako cibulovou pastu. Oloupanou cibuli rozmixujte na kaši, přidejte olej, sůl a vzniklou směs dejte do sklenice. V lednici vám tak vydrží po dobu několika týdnů. Při každém odebírání si však nezapomeňte brát vždy čistou lžíci, aby se do pasty nedostaly žádné bakterie a nezkazila se vám.

Nakládaná cibule

Pro dlouhodobé skladování cibule ji můžete také naložit do soli. Cibuli oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky a spolu se solí ji nasypte do sklenic. Uzavřené sklenice skladujte na suchém a tmavém místě. Díky tomuto triku nemusíte připravované jídlo více solit.

Připravit si můžete také velmi chutné cibulové chutney podle tohoto video receptu:

Zdroj: Youtube

Cibulové koření

Dalším trikem, jak skladovat cibuli, je usušení nakrájených koleček. Nejdříve však kolečka ponořte na 30 sekund do vroucí vody a poté hned do ledové. Následně ji usušte pomocí papírové utěrky, vyskládejte jednotlivá kolečka na plech a dejte sušit do sušičky nebo trouby při teplotě 50 °C na několik hodin.

Během sušení cibuli občas promíchejte, čímž zkontrolujte, zda není přesušená. Uchovávejte v uzavřené sklenici klidně celý rok. Usušenou cibuli můžete rozdrtit a používat jako koření, anebo v případě potřeby na chvíli namočit a poté využít jako klasickou čerstvou cibulku.

Zdroje: toprecepty.cz, chalupari-zahradkari.cz, apetitonline.cz