Zdroje: kucharkaprodceru.cz, jenzeny.cz, fresh.iprima.cz

Zná je každý, všichni je milují, málokdo je ale dokáže udělat s naprostým přehledem a bez větších problémů. Palačinky jsou populárním dezertem, který se obrovské popularitě těší v mnoha zemích po celém světě, Českou republiku nevyjímaje. Příprava těsta je nesmírně snadná. A ještě aby ne! Vždyť se těsto skládá jen ze čtyř surovin. Komplikace pak ale většinou přicházejí ve chvíli, kdy se těsto nalije na pánev. Právě v tento moment se ukáže, zda bylo připraveno správně. Příliš tekuté těsto se sice krásně rozlije po celém dnu pánve, palačinka pak ale prakticky nejde vcelku otočit. Příliš husté těsto se vám naopak nikdy nepodaří rozlít po celé pánvi, zato se ale dobře smaží a jeho otočení nečiní žádné větší obtíže. Základem je tedy vytvoření takového těsta, které bude tak akorát tekuté, aby se snadno rozlévalo a zároveň rovnoměrně propékalo a následně dobře obracelo.

Těsto na palačinky

Jak již bylo zmíněno, vše začíná u těsta. Myslete na to, že všechny sypké suroviny se vždy vyplatí prosít, aby se krásně nakypřily a neměly tendence při spojení s tekutinou hrudkovatět. V jedné míse proto smíchejte prosátou mouku se solí, v jiné nádobě rozkvrdlejte vejce s mlékem. Tekutou část pak za stálého míchání spojte se suchými ingrediencemi a vše dohromady ještě ideálně projeďte ručním mixérem, aby bylo těsto krásně hladké.

Možná jste se v několika receptech setkali s tím, že je třeba těsto po vymíchání nechat alespoň půl hodiny odpočívat, ale tak nějak jste netušili proč. Jde o to, že během oněch třiceti minut má mouka dostatek času na to, aby nabobtala. Tento krok proto nikdy nepřeskakujte a dopřejte těstu čas na odpočinek. Před smažením jej pak dobře promíchejte.

Mnozí také rádi do těsta na palačinky přidávají ještě cukr. A právě z toho pramení jeden zásadní problém. Při smažení palačinek totiž cukr v nich obsažený začíná rychle karamelizovat, což způsobuje, že se palačinky rychle připalují. Zkuste proto cukr zcela vynechat. Šlehačka, tvaroh anebo skořicový cukr, kterými se po smažení palačinky plní, jsou samy o sobě sladké dost. Těsto se tedy bez cukru velmi dobře obejde.

Jak smažit palačinky

Spousta lidí při smažení palačinek sází na klasický slunečnicový anebo řepkový olej. Možná budete překvapeni, ale palačinky se ze všech dostupných olejů a tuků nejlépe smaží na vepřovém sádle. Vždy jej stačí jen trocha, není nutné, aby palačinky v tuku na pánvi plavaly. Jde jen o to poskytnou jim dostatek „maziva”, aby se na pánev nepřilepily.

Kromě tuku je třeba zamyslet se nad typem pánve, na které chcete palačinky smažit. Nejvhodnější je pánev s nerezovým povrchem. Pokud ji doma však nemáte, vystačíte si i s klasickou teflonovou.

Před smažením nechte pánev vždy dobře rozehřát. Až poté v ní nechte roztopit zhruba půl lžičky sádla a ve chvíli, kdy se zcela rozehřeje, do pánve nalijte těsto. Okamžitě začněte krouživými pohyby těsto rozlévat po celém dnu pánve a stáhněte plamen na polovinu. Ve chvíli, kdy palačinka ztuhne a při pohybu pánve bude klouzat po jejím dně, je čas ji otočit.

Recept na palačinky

Budete potřebovat:

200 g hladké mouky

400 ml mléka

2 vejce

špetku soli

Postup:

Do větší mísy si prosejte mouku a promíchejte ji se špetkou soli. V jiné nádobě rozmíchejte vejce s mlékem a vzniklou směs pomalu přilévejte k mouce se solí. Následně ze všech ingrediencí vymíchejte hladké těsto a nechte jej asi třicet minut odpočívat v chladničce.

Poté si na pánvi rozehřejte kousek sádla či kapku oleje a smažte z těsta palačinky. Po usmažení naplňte podle vlastních preferencí.

TIP: Pokud chcete vyzkoušet, jak mají palačinky rádi Francouzi, polijte hotové palačinky šťávou z citronu a zasypte moučkovým cukrem. Tento nesmírně snadný tip na servírování je neskutečně rychlý a zároveň vynikající.