Anglický vánoční dort (Traditional British Christmas Cake) potřebuje skutečně dost času na odležení ovoce i hotového dortu. Proto je potřeba začít s jeho přípravou nejméně měsíc před jeho podáváním. V ideálním případě by se měl začít chystat dokonce dva měsíce před Vánocemi. Pak se vám odmění na vánoční tabuli nejen slavnostním vzhledem, ale i výbornou chutí. Jen pozor, obsahuje tolik alkoholu, že po jeho ochutnání raději nesedejte za volant:)

Těsto:

  • sultánky 200 g
  • korintky nebo rozinky 500 g
  • kandované třešně 400 g
  • sherry 200 ml (místo sherry lze použít i brandy, portské či whisky)
  • chemicky neošetřené pomeranče 2 ks
  • máslo 250 g
  • cukr krupice 150 g
  • tmavý melasový cukr 100 g
  • sůl špetka
  • vejce 4 ks
  • mandle 100 g
  • hladká mouka 170 g
  • prášek do pečiva ½ lžičky
  • mixed spice 2 lžičky (mixed spice lze zakoupit v prodejnách anglických potravin i ve větších supermarketech; lze si ho i doma namíchat z mletého koření v poměru 4 díly skořice, 2 díly nového koření, 1 díl hřebíčku, 1 díl koriandru, 1 díl zázvoru a ½ dílu muškátového oříšku)

Další nezbytnosti:

  • papír na pečení
  • máslo na vymazání formy
  • sherry (nebo tentýž alkohol, který jste použili do těsta) na prolévání dortu

Na dokončení:

  • meruňkový džem 3 lžíce
  • marcipán nebo fondán na potahování 700 g
  • široká stuha

Sušené ovoce a kandované třešně nasypeme do nekovové mísy (kovová by reagovala s ovocnými kyselinami v pomerančové šťávě). Z obou pomerančů nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu, obojí přidáme k ovoci. Přilijeme sherry, promícháme, zakryjeme potravinovou fólií a necháme 1–2 dny odležet, až ovoce vsákne veškerou tekutinu. Občas promícháme.

Před pečením necháme máslo zcela změknout při pokojové teplotě.

Mandle spaříme, oloupeme a drobně nasekáme.

Dortovou formu průměru 26 cm vymažeme máslem (místo velké formy můžeme použít i větší množství malých formiček, jak je vidět na fotografii). Z pečicího papíru vystřihneme tři kruhy velikosti dna formy a dva pruhy odpovídající obvodu formy. Dno a boky formy vyložíme dvojitě pečicím papírem. Třetí vystřižený kruh zatím odložíme.

Troubu předehřejeme na 140 ⁰C.

Máslo, vejce, sůl a oba druhy cukru vyšleháme v dostatečně velké míse do pěny, poté zašleháme celá vejce.

Mouku, mandle, prášek do pečiva a mixed spice promícháme v samostatné míse. Stěrkou zapracujeme do máslové směsi.

Nakonec do těsta vmícháme nasáklé ovoce. Těsto přesuneme opatrně do dortové formy, abychom přitom nestrhli pečicí papír na stěnách. Povrch stěrkou uhladíme. Do třetího papírového kruhu prostřihneme uprostřed dvoucentimetrový otvor a papír položíme na povrch těsta. Dáme do trouby a pečeme 4-4,5 hodiny. (Pokud použijete malé formičky, doba pečení se zkrátí na 2-2,5 hodiny). Dopečený dort je zlatavě hnědý, propečenost zkontrolujeme zapíchnutou špejlí.

Upečený dort vyjmeme z formy a na mřížce necháme vychladnout. Z vychladlého dortu sloupneme pečicí papír. Prolijeme ho dvěma lžícemi sherry či jiného zvoleného alkoholu, zabalíme do potravinové fólie a uložíme do chladu. Každý druhý den ho rozbalíme a prolijeme dalšími dvěma lžícemi alkoholu, takto ho proléváme nejméně 10 dní, lepší je "opíjet" ho celý advent.

Před podáváním vyjmeme dort z fólie a jeho povrch potřeme rozehřátým meruňkovým džemem. Marcipán nebo fondán rozválíme na kruh o průměru 40 cm, přeneseme na dort, přitiskneme, uhladíme a přebytečný marcipán odřízneme. Dort ozdobně převážeme stuhou. Potažený dort skladujeme na chladném suchém místě, ale ne v lednici, protože tam by marcipán navlhl a stal se lepkavým. Fondánu lednice tolik nevadí, ale i tak bude suchá spíž lepší místo.

V severním Anglii se vánoční dort obvykle podává s plátkem sýra (Wensleydale nebo čedar).