obrázek z archivu ireceptar.cz

Anglický vánoční pudink

K anglickému vánočnímu menu patří pečený krocan, biskupský chlebíček a známý anglický vánoční pudink. Ten, kdo ho vaří, do něj ukrývá stříbrnou minci. Přinese štěstí tomu, kdo ji najde ve své porci.

Do pudinku se ukrývá mince pro štěstí

Potřebujeme (na 20 porcí)

  • 600 g hovězího loje
  • 450 g zkaramelizovaného cukru
  • 120 g citronové kůry
  • 120 g kandovaného ovoce
  • 450 g strouhané housky
  • 225 g prosévané mouky
  • 45 g vajec (vážíme ve skořápce)
  • asi 0,5 l mléka
  • 1 kávovou lžičku muškátového ořechu
  • 200 ml koňaku

Jak na to

Do vajec ušlehaných s cukrem a lojem přidáme mouku, strouhanku, muškátový oříšek, kůru z citrónu, kandované ovoce. Vše dobře promícháme. Přidáme tolik mléka, aby těsto bylo vláčné, dobře zamícháme a necháme v chladu odstát zhruba 18 hodin.

Poté přidáme koňak, těsto vlijeme do dobře tukem vymazané pudinkové formy a vaříme v páře asi 8 hodin. Pudink lze v chladu skladovat i delší dobu, dokonce se někdy doporučuje připravovat ho až s měsičním předstihem.

Zdroj Informační centrum EU, foto Shutterstock

Akční letáky