Angreštová marmeláda je lahodná pochoutka s pikantní chutí, která se skvěle hodí nejen na pečivo nebo palačinky, ale i do dezertů a skvělá je i jako doplněk k masu. Musíte však vědět, jak správně na její přípravu. Jen díky tomu dosáhnete dokonalé chuti a správné konzistence.

Jak připravit domácí angreštový džem? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Weekend at the Cottage:

Zdroj: Youtube

Proč nepoužívat úplně zralý angrešt

Zralé plody angreštu sice lákají svou sladkou chutí a měkkou dužinou, pro výrobu marmelády se však nehodí. Důvodem je nízký obsah pektinu, látky zodpovědné za želírování. Pokud byste je použili, marmeláda by byla řídká a bez správné hustoty.

Díky lehce nedozrálým plodům naopak příjemně zhoustne, a to i bez umělých želírovacích přípravků. Zároveň získá lahodnou pikantní chuť, která se skvěle hodí k dochucení mnoha sladkých i slaných pokrmů.

Rozvařte angrešt

Nasbíraný angrešt nejprve řádně očistěte a následně jej dejte rozvařit na mírném plameni, a to za stálého míchání. Vařte ho tak dlouho, dokud nezačne rosolovatět. Po celou dobu sbírejte vznikající pěnu. Potom směs rozmixujte. V případě, že nechcete mít v marmeládě semínka, můžete hmotu propasírovat přes sítko.

Dodejte cukr

V tuto chvíli angreštovou hmotu zvažte a přidejte cukr, případně i želírovací přípravek. Na 1 kg angreštu dodejte cca 600 g cukru. Ještě horkou marmeládu pak nalijte do čistých, suchých a horkých sklenic. Pevně je uzavřete a postavte je na alespoň 5 minut na víčko, tedy dnem nahoru.

Verze s medem

Pokud nejste příznivci cukru, můžete si připravit angreštovou marmeládu i s medem. V tomto případě použijte na 1 kg angreštu 1 kg medu. Očistěný angrešt vložte do hrnce, přilijte trochu vařící vody a nechte ho rozvařit.

Ještě horkou směs smíchejte s medem a za stálého míchání pomalu vařte na mírném ohni do zhoustnutí. Ještě horkou marmeládu nalijte do sklenic jako v předchozím případě.

Angreštová marmeláda s kořením 

Angreštovou marmeládu si můžete připravit nejen v klasické verzi. Můžete ji obohatit o další příchutě. V tomto případě si dejte rozvařit 650 g angreštu, do něhož poté přidejte 350 g cukru, špetku skořice, badyán, trochu kardamomu, pár kapek citronové šťávy a 1 lžičku kyseliny citronové. Vařte za stálého míchání na mírném stupni plotýnky a naplňte do sklenic.

Skladování

Angreštovou marmeládu skladujte v suchu a temnu. Jakmile sklenku načnete, je nutné ji dát do chladničky.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.recepty.eu, www.zahradkaruvrok.cz