Anýzové kostky potěší nejen na Vánoce

Anýz a další koření rozhodně nejsou v jídle jen pro vůni. Koření vám také pomůže v trávení a to se hodí nejen během svátků, ale také když se griluje nebo během letních oslav a narozeninových večírků. Mnohé koření a stejně tak i anýz obsahují látky, které tělu prospívají. Dejte si pár anýzových kostek, uleví vám při zažívacích potížích, ale i dalších problémech.

O tom, jak nám anýz může prospět pro vás připravili videopříspěvek na YouTube kanálu Zdraví z přírody.

Zdroj: Youtube

Anýzové kostky: Voňavé sváteční cukroví i čajové pečivo

Anýzové kostky se sice hodí na vánoční stůl, ale nepohrdnete jimi ani jindy během roku. Je to vynikající čajové pečivo, které má jednu velikou výhodu. Až vás omrzí anýz, můžete si je jednoduše připravit třeba se skořicí, zázvorem nebo perníkovým kořením, když budete mít chuť.

Příprava anýzových kostek spočívá v upečení korpusu, následném přidání ořechového sněhu a konečném dopečení. I když bude po vypracování těsto půl hodiny chladnout v lednici, je to recept velmi rychlý a do hodiny budete mít zákusek na stole. Podívejte!

Jak na anýzové kostky?

V pořadu České televize Kluci v akci představili aktréři tento recept. Vyzkoušejte, jak se osvědčí u vás doma.

Z 200 g hladké mouky, lžičky prášku do pečení, 50 g moučkového cukru. 3 žloutků, 120 g změklého másla a lžíce mletého anýzu vypracujte těsto. Vložte je do mísy nebo sáčku a nechejte půl hodiny v lednici. Mezi tím předehřejte troubu na 180 °C.

Odpočinuté těsto vyválejte na stejnoměrnou placku a položte na pečicím papírem vyložený plech. Na několika místech těsto propíchněte vidličkou, aby se nezvedalo z plechu a propeklo se stejnoměrně. Pak jej dejte péct na zhruba 8 minut při teplotě 180 °C.

Ze 3 bílků vyšlehejte tuhý sníh, do kterého postupně zapracujte také 140 g moučkového cukru, 50 g strouhané čokolády na vaření a 100 g strouhaných oříšků dle vašeho výběru. Hodí se totiž pekanové, vlašské i lískové.

Po krátkém pečení korpusu navršte další vrstvu z bílků. Pěkně ji rozetřete do krajů upečeného základu. Snižte teplotu v troubě na 160 °C a dopečte zákusek. Obvykle to trvá zhruba 15 minut, případně dokud sníh nezezlátne a už nelepí. Zákusek nechejte vychladnout a až pak jej krájejte na drobné nebo větší kostky podle vašich představ.

Související články

Zdroje: ceskatelevize.cz, vareni.cz