obrázek z archivu ireceptar.cz
Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Aronie, černý elixír ze zahrady: Užijte je syrové, ve víně i sirupu

Plody aronie zvané černý jeřáb pomalu dozrávají. Můžete z nich připravit jedinečné víno, sirup, kompot. A pokud si dopřejete i trochu čerstvých plodů, vaše tělo vám poděkuje.

Plody arónie mají blahodárný vliv na krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak. Doporučují se proto při arteroskleróze. Komplex účinných látek  podporuje imunitní systém a celkově posiluje organismus.

Zdravotní význam má i arónie zavařovaná. Ale ještě přínosnější jsou plody čerstvé. Rozmačkané s trochou medu, nebo zjemněné kysanou smetanou budou pochoutkou i lékem v jednom. Výtečné jsou do smoothie, stačí lžíce plodů a zdravý koktejl pozvednou na přírodní elixír. Rovněž čertvě vymačkaná šťáva je vynikající. 

Štáva z aronie je přírodní životabudič Štáva z aronie je přírodní životabudič Zdroj: Shutterstock.com / 2Ban

Sklizeň aronie

Výhodou při sklizni a zpracování plodů je jejich velká trvanlivost.  Na stromě je můžete ponechat téměř do prvních mrazíků, i když sklízet je lze i mnohem dříve, v průběhu září. Měly by však být dokonale vyzrálé a sladké. Po sklizni vydrží plody v dobrém stavu i dva měsíce, pokud je uschováte na chladném místě.

Plody arónie velmi chutnají i ptákům. Pokud chcete nějaké také pro sebe, mnohdy je třeba obalit větve s dozrávajícími plody záclonou či netkanou bílou textilií, případně hustou sítí. Dílek úrody si však opeřenci také zaslouží…

Víno z arónie

Na 1 l šťávy:

  • 450 g cukru
  • kvasinkovou kulturu
  • špetku živné soli

Postup

  1. Plody rozemeleme, vylisujeme a necháme odkalit.
  2. Na litr šťávy přidáme 450 g cukru, zákvas čisté kvasinkové kultury a 0,16 g živné soli.
  3. Kvašení vína je bouřlivé a probíhá při teplotě 20 °C.
  4. Nakonec víno podle chuti přisladíme. 
Štáva má výraznou barvu, a právě tato barviva patří k pro tělo cenným složkám plodů Štáva má výraznou barvu, a právě tato barviva patří k pro tělo cenným složkám plodů Zdroj: Shutterstock.com / Yotka

Sirup z arónie

Tepelná úprava sice nezničí veškeré cenné látky, ale řadu z nich ano. Proto je dobré alespoň část úrody zpracovat za studena.

  • 2 l plodů arónie
  • 80 g kyseliny citronové
  • asi 2 až 3 kg cukru
  1. Do čtyřlitrové sklenice vložíme otrhané a umyté plody arónie
  2. Přidáme potravinářskou kyselinu citronovou a zalijeme vodou až po hrdlo.
  3. Za 32 až 36 hodin zcedíme a plody lehce zmáčkneme. Získáme tak silně zabarvenou šťávu.
  4. Na každý litr šťávy přidáme 1 kg cukru a zastudena občas mícháme, až se cukr zcela rozpustí – což se stane přibližně po 2 až 3 hodinách. Poté sirup slijeme do láhví. 

Aróniový kompot dušený v troubě

  • 450 g cukru na 1 kg plodů

Postup

  1. Omyté plody promícháme s cukrem, pak v troubě pod pokličkou dusíme, dokud směs nepustí šťávu.
  2. Měkké plody lžící vybereme a nasypeme do sklenic.
  3. Nakonec je polijeme pěnou z převařené šťávy. 

Pěstování aronie

Jméno temnoplodec černoplodý vystihuje podobu plodů – malviček – nadmíru zajímavého keře až stromu. Mnohem známější je ale pod názvem arónie, pocházejícího z latinského Aronia melanocarpa. Lidově je také nazýván černým jeřábem, kterému je svým plodenstvím opravdu podobný. Jeho květenství jsou bílá, listy se na podzim zbarvují do oranžovorudého odstínu. Jedná se tedy o okrasnou a velmi užitečnou dřevinu zároveň.

listy aronie se na podzim zbarví do syté červeně listy aronie se na podzim zbarví do syté červeně Zdroj: Shutterstock.com / Evannovostro

Pro okrasu se pěstuje více druhů, nejlepší ovoce plodí právě Aronia melanocarpa. Na půdu je nenáročná, dopřejte jí však slunné místo, aby plody pěkně vyzrály. Dorůstá obvykle kolem 2 m. Zastřihovat nepotřebuje, na koncích větviček naopak rodí nejvíce plodů. Pěkný kompaktní tvar si ostatně drží i bez úprav, pročež se hodí i do volně rostoucích živých plotů.

Akční letáky