Zdroje: chiquehomeliving.com, japan.recipetineats.com

Asiaté vědí, že rýže není jen jedna

Není rýže jako rýže. Pokud jste zvyklí kupovat v supermarketu stále ten stejný druh rýže, pak vás to možná překvapí. I u nás jsou k dostání další méně obvyklé druhy rýže, které jsou vhodné pro určitá jídla. Jiná země, jiná rýže.

Patrně na první pohled poznáte, že rýže se může lišit barvou, délkou i tvarem, nicméně i chuť je odlišná, nemluvě o škrobech, které ovlivňují jak přípravu, tak výsledek.

Rozdíly jsou velmi dobře patrné například mezi dlouhou jasmínovou rýží a krátkou kulatou rýží vhodnou k přípravě italského rizota. Vzhledem k tomu, že většina rýže pochází z Asie, a to konkrétně nejčastěji z Indie, Číny, Thajska, Indonésie a Vietnamu, je jisté, že také tyto a další asijské národy jsou specialisty v její přípravě.

Jak to dělají, že jejich rýže se nelepí a je velmi chutná?

Příprava rýže po asijsku

Na to, jak uvařit rýži, se můžete podívat v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Překvapivě chuť rýže na asijský nebo chcete-li japonský způsob je výrazně jiná a intenzivnější, aniž by bylo použito nějakých speciálních ingrediencí. Vše je totiž jen o postupu.

Jak připravují rýži Japonci? Nebudeme teď rozebírat pro nás příliš exotický způsob rýže připravované v páře v přírodních sítech, které můžete někdy vidět v restauracích. I Japonci běžně vaří rýži v klasickém hrnci. Jejich trikem je však máčení a absolutně žádná sůl.

Zkuste rýži, jakou vaří v Japonsku

Jedním ze způsobů je tento postup, nicméně se můžete setkat s mnoha dalšími recepty. I asijští šéfkuchaři vědí, že v různých zemích kontinentu se připravuje rýže všelijak. Také je jisté, že není možné jednoznačně stanovit poměr vody a rýže, protože ten je vždy jiný podle použitého druhu.

Rýži odměřte na hrnky a nasypejte do dostatečně velké nádoby, kde ji budete napřed nějakou dobu propírat studenou vodou a pak máčet. Na pořádném propláchnutí rýže si dejte záležet a opakujte, dokud není odtékající voda čirá. Pak zalijte vodou a nechejte půl hodiny máčet.

Po půl hodině sceďte vodu, rýži přesypejte do dostatečně velkého hrnce nebo rendlíku a dejte vařit ve stejném množství nesolené vody.
Přiveďte k varu na středním žáru a pod pokličkou. Když začne rýže vřít, stáhněte plamen na minimum, případně ohřívejte přes plotýnku, která žár rovnoměrně rozloží. Pokličku nesundávejte a vařte zhruba 12 až 15 minut. Pak stáhněte z plotny a nechejte ještě 10 minut odpočívat.

Výsledkem by měla být velmi chutná rýže, jejíž zrnka jsou sypká, ale mírně lepivá, rozhodně ne suchá nebo naopak kašovitá hmota. Pokud se na první pokus nezadařilo, zkuste mírně změnit množství přidané vody. Jak už bylo řečeno, množství vody je nutné upravit podle konkrétního druhu rýže.

Související články