V sedmdesátých letech minulého století nebylo zvykem, že by si lidé sami doma připravovali těsto na babetu. Dříve ji totiž pouze zakoupili v aluminiových miskách, ve kterých je dali do trouby péct a buchta se rovnoměrně udělala. My však pro vás máme snadný recept na tento retro moučník, který se hodí jak k černému čaji, tak i ke kávě.

Řezy babeta si můžete upéct také podle video receptu na YouTube, na kanálu Dvě v troubě:

Zdroj: Youtube

Příprava ingrediencí

Na babetové řezy si připravte 4 vejce, 220 g moučkového cukru, 250 g polohrubé mouky, po 100 ml olej a vodu, prášek do pečiva, sůl a nejlépe 2 bio citrony. I když se může zdát, že se citronů použije na moučník dost, nemusíte se vůbec bát kyselé chuti, jelikož citrony dodají řezům pouze krásnou vůni a jejich typickou chuť. Zadržte proto sliny a pusťte se do přípravy těsta.

Lité třené těsto

Než se vrhnete do šlehání žloutkové pěny, je důležité, aby vajíčka měla pokojovou teplotu. Půl hodiny předem je proto vyndejte z lednice a nechte je na lince. Mezitím smíchejte mouku s práškem do pečiva, z citronů vymačkejte šťávu a z jednoho ještě nastrouhejte kůru. Následně vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny, kam poté postupně přidávejte citronovou kůru, šťávu, olej, vodu, a nakonec mouku s pečicím práškem.

Sníh řezy zjemní

Ze zbylých bílků vyšlehejte tuhý sníh se špetkou soli. Při šlehání nikam nespěchejte a trpělivě vyčkejte, dokud sníh opravdu nebude mít požadovanou hustotu. Poté ho jemně vmíchejte do připraveného těsta a nalijte do předem vymazané a moukou vysypané formy. Těsto dejte péct do vyhřáté trouby na 150 °C asi na jednu hodinu. Otestujte špejlí, zda je upečená a vyndejte z trouby.

Citronová poleva

Hotovou babetu můžete hned podávat posypanou moučkovým cukrem, anebo na ní ještě můžete připravit citronovou polevu. Na tu budete potřebovat 300 g moučkového cukru, 3 lžíce mléka a 2 lžíce citronové šťávy. Horké mléko nalijte do mísy s cukrem a s citronovou šťávou. Směs utřete do hladké a lesklé polevy, se kterou nakonec polijte upečenou babetu.

Související články

Zdroje: makova-panenka.cz, magazin.recepty.cz, ferty.cz