Jablečný koláč je pro Američany stejně symbolický jako Socha Svobody nebo Bílý dům. U nás je také velmi oblíbený, ale v jiné podobě.

Americký jablečný koláč vlastně není ani americký. Recept na něj pochází z Nizozemska ze 16. století, ale pere se o něj i Švédsko a Anglie. Do Ameriky se dostal až po kolonizaci, kdy tam byly zasázeny evropské druhy jabloní. První zaznamenaný recept na originální Americký jablečný koláč pochází z 18. století.

Do tradičního jablečného koláče by se měly přidávat jen určité odrůdy jablek. Například Granny Smith, Braeburn, Gala, Cortland, Bramley, Empire, Northern Spy nebo McIntosh. Vždy musí jít o šťavnatou a nakyslou odrůdu.

Snadná česká varianta chutná skvěle

U nás se připravuje tradiční snadná česká varianta, která je také velmi chutná. Jde o jablečný koláč s mřížkou, který je navíc efektní na oko. Těsto je křehké a náplň šťavnatá.

Jablka jsou velmi zdravá a něco jako elixír mládí. Měli bychom je jíst každý den, jsou totiž nabitá vitamíny všeho druhu. Také obsahují polyfenoly. Vždy jezte jablka se slupkou, ta totiž obsahuje polovinu z celkového množství vlákniny. Důležité je také množství vitamínu C.

Jablka jsou plná vlákniny a vody, zamezují tak pocitu hladu a zvyšují pocit sytosti. Je vyzkoušeno, že jedinci, kteří konzumovali před jídlem plátek jablka, se cítili dříve syti než ti, kteří si ho nedali. Vědci se domnívají, že jablka umí dobře zasytit, protože obsahují málo kalorií a hodně vlákniny, která zaplní žaludek a vy se tak cítíte dříve najedeni.

Jablka snižují možnost vzniku kardiovaskulárních onemocnění

Toto oblíbené ovoce snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. I zde v tom má prsty vláknina. Ta pomáhá stabilizovat hladinu cholesterolu v krvi. Polyfenoly mají zase antioxidační účinky, snižují krevní tlak i riziko cévní mozkové příhody.

Jablka vás ochrání před cukrovkou a působí jako prebiotikum. Prebiotika dodávají tělu prospěšné bakterie v trávicím traktu.

Granny's apple pie aneb babiččin jablečný koláč

Suroviny:

máslo 225 g

krupicový cukr 50 g

vejce 1 ks

žloutek 1 ks

mouka pšeničná hladká 350 g

Na náplň:

jablka 2 kg oloupaná, na měsíčky

citronová štáva z poloviny citronu

krystalový cukr 125 g

skořice 1 PL

muškátový oříšek 1 špetka

strouhané máslo 20 g

brandy 20 ml nebo amaretto

mléko 1 hrnek na polití

Postup:

Prošlehejte máslo a cukr, pak zašlehejte vejce a žloutek. Směs by měla připomínat míchaná vajíčka. Potom přidejte po třetinách mouku a těsto rukama důkladně propracujte. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte alespoň 45 minut odležet.

Jablka oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Dejte je do hrnce, přidejte citronovou šťávu, cukr, skořici, muškátový oříšek a přilijte brandy. Přidejte 4–6 lžic studené vody a povařte asi 4 minuty. Stáhněte z ohně, přidejte máslo a nechte rozpustit.

Předehřejte troubu na 210 °C. Těsto vyválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru 23 cm, přesahující okraje odřízněte. Na těsto naneste jablečnou směs. Odříznuté těsto znovu vyválejte a rádýlkem z něj nakrájejte tenké proužky, kterými ozdobte koláč. V místech, kde se proužky kříží, potřete těsto studenou vodou. Vršek koláče potřete mlékem a pečte 20–25 minut.

Na recept na jablečný koláč se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Zdroj: www.apetitonline.cz, www.minniemalistka.cz, www.cs.medlicker.com