Historie bábovky sahá až do středověku, kdy si ji podle dochovaných zmínek připravovali lidé na venkově i ve městech. Základní recepty na bábovku se sice liší podle regionu nebo rodinných zvyklostí, ale většina obsahuje mouku, cukr, vejce, máslo a někdy i kakao pro vytvoření charakteristického dvoubarevného efektu. Dnes to zkusíme jinak.
Podívejte se na video recept YT kanálu Varenie pre chlapov – Mini bábovky
Tyto cobydup bábovičky uděláte snadno a rychle. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky smíchejte s medem, který jim dodá přirozenou sladkost a jemnou strukturu a postupně přimíchejte namleté ořechy. Ořechy dodají těstu pevnost a specifickou chuť, díky které se bábovičky obejdou bez jakéhokoliv jiného koření. Pro tu pravou nadýchanost vyšlehejte bílky do tuhého sněhu a opatrně je vmíchejte do těsta.
Pečení je rychlé. Během přibližně patnácti minut se bábovičky krásně zpevní a zezlátnou. Každá trouba je trochu jiná, takže je sledujte a vyndejte je, když budou mít zlatavou barvu.
Pokud si chcete trochu zaexperimentovat, můžete vyzkoušet různé druhy ořechů. Vlašské, lískové nebo dokonce mandle, které mají jemnější chuť. Každý druh ořechů dodá bábovičkám jiný nádech, ale základ zůstává stejný a vždy je to jen o třech surovinách.
Vaše návštěvy budou nadšené. Tento dezert si mohou dopřát i ti, kdo se vyhýbají lepku, a díky ořechům je navíc plný zdravých tuků a vlákniny.
Zdroj: natu.cz