Kynutá bábovka

Co budete potřebovat: 30 g droždí, 120 g moučkového cukru, 500 g polohrubé mouky, 300 ml vlažného mléka, špetka soli,1 lžička nastrouhané citronové kůry, 2 žloutky, 80 g rozpuštěného tuku, 1 dávka makové náplně, tuk na formu.

Postup:

V míse rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, necelou lžíci mouky a promícháme.

Zalijeme 50 ml mléka, rozmícháme a připravíme těstíčko, které necháme v teple vykynout.

Zbylou mouku prosejeme do mísy, promícháme ji se solí, kůrou. Přidáme žloutky, zbylý cukr, kvásek, tuk. Pomocí vlažného mléka vymícháme vláčné hladké těsto, ze kterého připravíme bochánek. Necháme jej v teple pod utěrkou zhruba 1 hodinu kynout.

Potom těsto pomocí mouky rozválíme na plát o síle přibližně 1 centimetr. Potřeme jej nádivkou a zavineme.

Formu důkladně vymažeme rozpuštěným tukem a závin do ní přeneseme. Oba konce spojíme. Necháme v teple ještě chvíli, asi 15 minut, kynout. Potom dáme do trouby vyhřáté na 170° C. Pečeme přibližně 40-45 minut. Bábovku necháme asi 10 minut chladnout ve formě. Potom ji vyjmeme a necháme úplně vychladnout.

Kynutá bábovka s čokoládovou náplní

Co budete potřebovat: 350 g polohrubé mouky, špetka soli, 150 ml mléka, 30 g droždí, 3 lžíce cukru, 1 vejce, 100 ml oleje, 1 lžička jedlé sody, 1/2 lžičky skořice, 1 mletý hřebíček, 50 g másla, kakao a cukr na posypání, tuk na vymazání formy, mouka na vál.

Postup:

Droždí rozmíchejte v části vlažného mléka, přimíchejte lžíci cukru a lžíci mouky a nechte vzejít kvásek.

Mouku prosejte do mísy, přidejte cukr, sůl, koření, sodu, vejce rozkvedlané v mléce, olej a přimíchejte kvásek.

Vypracujte vláčné těsto a nechte ho zakryté asi půl hodiny nakynout. Těsto propracujte, rozválejte na dlouhý obdélník, pokapejte rozpuštěným máslem, posypte hojně kakaem smíchaným s cukrem a opět pokapejte máslem.

Plát stočte do závinu a vložte ho do vymazané bábovkové formy.

Těsto nechte ještě asi 15 minut kynout, potom vložte formu do trouby vyhřáté na 180 °C a bábovku upečte (špejlí vyzkoušejte, zda je dobře propečená).

Upečenou bábovku nechte trochu vychladnout, vyklopte ji a pocukrujte.

Ovocná jáhlová bábovka s ořechy

Co budete potřebovat: 200 g hladké jáhlové mouky, asi 50 g polohrubé pšeničné mouky, 400 g ve slupce uvařených brambor, 80 g hery, 150 g moučkového cukru, 2 vejce, 250 ml mléka, 100 g mletých ořechů, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce rozinek, hrst směsi sušeného ovoce (švestky, meruňky, jablka), strouhaná citronová kůra, skořice, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

Studené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Sušené ovoce nakrájejte na menší kousky. Vejce ušlehejte s herou a cukry do pěny.

Mouky smíchejte s nastrouhanými bramborami, práškem do pečiva, ořechy, skořicí, pokrájeným ovocem a propranými a osušenými rozinkami.

Mléko přimíchejte k vaječné pěně a po troškách vmíchejte sypkou směs. Vypracujte vláčné těsto a podle potřeby ho zahustěte polohrubou moukou nebo rozřeďte mlékem.

Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a uhlaďte. Formu vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a bábovku upečte (špejlí vyzkoušejte, zda je těsto dost propečené).

Bábovka z bílků

Co budete potřebovat: 12 bílků, 280 g pískového cukru, 100 g másla nebo hery, 150 g polohrubé mouky, špetka prášku do pečiva, 50 g čokolády, hrst rozinek a vlašských ořechů, tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy moučkový cukr na posypání.

Postup:

Bílky s troškou cukru ušlehejte na pevný sníh, přisypte zbylý cukr a ušlehejte dotuha.

Zlehka vmíchejte rozpuštěný vlažný tuk, prosetou mouku s práškem do pečiva, nasekanou čokoládu, rozinky a pokrájené ořechy.

Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C.

Bábovku upečte (špejlí vyzkoušejte, zda je těsto dost propečené), nechte vychladnout, vyklopte a pocukrujte.

Kokosová bábovka s rumovou polevou

Co budete potřebovat: 1 máslo, 3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek rozinek, 3/4 hrnku tmavého rumu, 1 lžička soli, 1/2 lžičku prášku do pečiva, 3 hrnky světlého hnědého cukru, 6 velkých vajec, vanilkový cukr, 3/4 hrnku smetany ke šlehání, 1 hrnek kokosových lupínků, 1 hrnek krystalového cukru, máslo a mouka do formy.

Postup:

Sůl, prášek do pečiva, vanilkový cukr a mouku prosijte. Změklé máslo utřete s hnědým cukrem a postupně do másla zašlehejte vejce.

Nakonec přidejte do základu po třetinách mouku, smetanu ke šlehání, rozinky namočené do třetiny rumu a kokosové lupínky.

Těsto nalijte do máslem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy, vrch uhlaďte a kraje vytáhněte cukrářskou stěrkou k obrubě. Pečte při 165 °C asi 2 hodiny.

Vychladlou bábovku opatrně vyklopte na kuchyňskou mřížku.
Na středním plameni za stálého míchání rozehřejte krystalový cukr se
4 lžícemi vody.

Sirup vařte do zhnědnutí a potom do něj vmíchejte zbylý tmavý rum. Polevu nechte zchladnout a pak jí přelijte bábovku.