Zdroje: toprecept.cz, youtube.com, lifee.cz
Během masopustního období se vždy hojně hodovalo. Podávaly se hlavně nejrůznější zabijačkové produkty, ale také koblihy a další sladké a nadýchané dobroty. Jednou z nich byla i masopustní bábovka, na kterou se v průběhu času tak trochu pozapomnělo. To je přitom velká škoda. Lepší bábovka totiž snad ani neexistuje.
Škvarky do placek i do buchet
Škvarky má většina lidí spojené hlavně s pečením škvarkových placek nebo pagáčů. Hodí se skvěle ale i na přípravu sladkých pokrmů. Dříve se dokonce často přidávaly i do vánočního cukroví, různých buchet a také koláčů. Hospodyňky škvarky totiž nahrazovaly leckdy nedostupné či drahé máslo.
A při aktuálních cenách másla se rozhodně vyplatí sáhnout při pečení právě po škvarcích. Není přitom třeba se nějak bát, že škvarky negativně ovlivní výslednou chuť moučníků. Naopak. Dodají jim vláčnost a také příjemnou oříškovou chuť.
Skvěle se vyjímají například ve zmíněné masopustní bábovce anebo škvarkovém lineckém koláči s tvarohem a ovocem. Jak takový koláč připravit, se podívejte ve videu:
Masopustní škvarková bábovka
Příprava masopustní bábovky se v mnohém podobá přípravě klasické třené bábovky. Jediným rozdílem je použití škvarků namísto másla či rostlinných olejů. Hotová bábovka je pak krásně měkká a rozhodně není suchá.
Na škvarkovou bábovku si připravte 300 gramů škvarků. Ty pomelte anebo rozmixujte dohladka. V hlubší míse pak škvarky společně se 6 žloutky, 2 lžícemi plnotučného mléka a 350 gramy krupicového cukru vyšlehejte do pěny. Pak do těsta přidejte 250 mililitrů mléka, 350 gramů polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžičky perníkového koření, 1 sáček vanilkového cukru, kůru z 1 citronu a 1 lžíci rumu. Dobře promíchejte. V čisté míse si vyšlehejte ze 6 bílků pevný sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta.
Těsto nalijte do předem vymazané a vysypané formy na bábovku a dejte ji péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů zhruba na 50 minut. Stav propečení případně zkontrolujte klasickým trikem se špejlí. Pokud je po vytažení z bábovky suchá, je hotovo. Bábovku nechte krátce vychladnout a vyklopte ji z formy. Jakmile zcela vychladne, poprašte ji moučkovým cukrem.
Jak vyklopit bábovku
Nezřídka se bohužel stává, že i když je forma dobře vymazaná a vysypaná, bábovce se z ní nechce ven. V takovém případě namočte kuchyňskou utěrku do studené vody a na krátkou chvíli ji přiložte na formu. Díky tomu by se měla bábovka od formy odlepit a vyklouznout ven.
Pokud by ale ani fígl se studenou utěrkou nezabral, vyzkoušejte ještě parní lázeň. Dejte na sporák dostatečně velký hrnec a nalijte do něj trochu vody. Když se voda začne vařit, postavte do hrnce formu s bábovkou a vyčkejte zhruba 30 vteřin. Pak už bábovku určitě vyklopíte.