Výraz bábovka se v českých kuchařkách objevil už v 15. století. Ale pozor, tehdy vůbec nešlo o sladký pokrm, ale pouze o formu na koláč, kterému se přezdívalo bába. O původu báby se šíří různé legendy, kterým můžete, ale nemusíte věřit.
Jedna říká, že „bába“ bylo sladké pečivo, které chutnalo starým ženám. Jiné prameny se zase opíraly o fakt, že „bábu“ pekly babičky a starší ženy (dokonce i forma na tenhle pokrm měla mít podobu starého vrásčitého obličeje)! V etymologickém slovníku jazyka českého J. Holuba a F. Kopečného je ale teze, že bába byla pokrmem, který se předkládal porodním babám (neboli babicím) coby pohoštění.
Na začátku byla „bába“
Péči o rodičku v poslední fázi těhotenství se říkalo „babení“. Babit mohly jen zkušené ženy, které měly s porodem bohaté zkušenosti. Ale to není všechno! Staří Slované „bábou“ nazývali nejen porodní asistentky, ale i mystické postavy a duchy, kteří přinášeli hospodářství dobrou úrodu. Proto se Slované často dívali na oblohu a když přicházely deštivé mraky, říkalo se tomu babí kout. Pro naše předky bylo slovo „baba“ spojené s úrodou a novým životem. Ani bez jednoho nemohli žít. Proto na bábu nedali dopustit.
První bábovka na světě
První moučník podobný dnešní bábovce se jmenoval Kugelhupf. Upekli ho v 17. století v německém Lembergu, odtud se pochoutka dostala na dvůr polského krále Stanislava Leszczyńského, který byl známým gurmánem a milovníkem sladkého. A vzhledem k tomu, že jeho dcera Marie byla manželkou francouzského krále Ludvíka XV., její recept se dostal i na francouzský dvůr.
Nadýchaný kulatý moučník se stal populární sladkostí na francouzských tabulích. Říká se, že byl oblíbeným moučníkem francouzské královny Marie Antoinetty a díky ní se dostal i na dvůr rakouského císaře Františka Josefa I. A touhle oklikou se současná bábovka dostala i na rakousko-uherský stůl.
Co rodina, to recept…
Česká kuchyně je plná různých receptů na bábovky. Mezi klasiku patří mramorová, tvarohová, ořechová, olejová, šlehačková nebo pudinková. Výhodou tohoto moučníku je, že se připravuje z litého těsta, které rychle zpracujete v jedné míse. Dnes jsme pro vás připravili ale trochu změnu – ovocnou bábovku. Chutná skvěle a zúročíte v ní poklady ze zahrádky. Tak neváhejte a vyzkoušejte ji s námi.
Ovocná bábovka
Recept na ovocnou bábovku můžete vidět krok za krokem na videu:
Rozklepněte čtyři vejce a oddělte bílky a žloutky. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Pak v jiné míse utřete 4 žloutky s 1 vanilkovým cukrem a 200 g moučkového cukru. Pomalu do směsi přidejte 125 ml vlažného mléka, 125 ml oleje, 500 g prosáté polohrubé mouky a 1 prášek do pečiva. Jakmile se všechny přísady propojí a vznikne hladké těsto, přidejte do něj 250 g borůvek nebo jiného drobného ovoce (například rybíz, maliny, višně). Nakonec do bábovkového základu vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků.
Velké finále
Bábovkovou formu vymažte tukem a místo klasické mouky ji vysypejte kokosem nebo strouhanými mandlemi. Moučník tak bude voňavější a chutnější. Nakonec do formy vlijte připravené těsto a bábovku upečte dozlatova. Hotový moučník zlehka posypejte moučkovým cukrem. Jakmile vychladne, můžete servírovat. A nezapomeňte mlsounům připomenout, že jde o pokrm, který byl oblíbený na polském, francouzském a rakouském královském dvoře! Dobrou chuť…
Související články
Zdroje: www.vareni.cz, www.cz-test.cz