Nepřilnavá či dokonale vymazaná a vysypaná forma

Většinu forem na bábovky je před pečením třeba pečlivě vymazat (dříve se doporučovala máslo, nyní se upřednostňuje ztužený tuk, kterému nevadí ani vyšší teploty při pečení) a vysypat. K vymazávání poslouží buď klasická peroutka, tedy tradiční mašlovačka z husích brků, nebo její moderní obdoba ze silikonu či jiných materiálů. Pokud nemáme nic z toho po ruce, můžeme formu vymazat i prsty.

Tuk před vymazáváním necháme lehce povolit, abychom se s ním snadno dostali do všech záhybů. Vymazanou formu vysypeme hrubou moukou, případně jemně umletou a dobře prosátou strouhankou. Postupujeme co nejopatrněji. Všude tam, kam nepřilnul tuk, nepřilne ani mouka. Pokud jsou tato místa příliš velká, dokáží bábovku do formy téměř přilepit.

Zvláštní kapitolu představují formy s nepřilnavým povrchem, nejčastěji teflonové a silikonové. Ty by měly fungovat bez vymazávání a vysypávání. Ale po delší době používání se u těch teflonových stává, že nepřilnavý povrch nebude fungovat jako na začátku a že i ony budou potřebovat vymazat a vysypat než vlijeme těsto do formy. V tomto případě je dobré pečení bábovky vyzkoušet dříve, než pozvete návštěvu, na kterou budete chtít udělat dojem.

Bábovka je upečená – kdy a jak ji vyklopit?

Než upečenou bábovku vyndáme z trouby, připravíme si dostatečný prostor pro její vyklopení. Ideální jsou kulaté drátěné chladící mřížky. Bývají na nízkých nožkách a bábovkám či dortovým korpusům umožňují postupně vychládat. Tak předejdeme zapaření nebo sražení pečiva. Prodávají se i ozdobné chladicí mřížky, ně těch pak můžeme dezert bez obav i servírovat.

Z důvodu bezpečnosti s bábovkou manipulujeme v kuchyňských rukavicích. Po vyndání z trouby necháme bábovku přibližně 2 minuty odpočinout a pak můžeme začít vyklápět. Někdo doporučuje tuto dobu prodloužit na 5-10 minut. Ideální je, když získáte zkušenost s konkrétní pečicí formou.

Trik s talířem

Někdy se stane, že bábovka i přes pečlivé vymazání a vysypání v některých místech ve formě pevně drží. Proto bábovku nikdy nevyklápíme z velké výšky, aby nedošlo k jejímu porušení, či dokonce roztržení.

Krátce vychladlou bábovku překryjeme na horní straně dostatečně velkým mělkým talířem či jinou rovnou podložkou. Pak formu uchopíme opatrně za stěny, talíř přidržujeme na horní straně a opatrně otáčíme. To je asi nejbezpečnější a nejsnadnější způsob, jak bábovku vyklopit. Pokud na nějakém místě přesto bábovka lehce drží, pomůže jemné klepnutí i s talířem o stůl. Výhodou oproti předchozí variantě je skutečnost, že bábovka nepadá z výšky.

Nepovedlo se? Nezoufejte

Někdy však bábovka za žádnou cenu formu opustit nehodlá. V takovou chvíli je na řadě trik s kuchyňskou utěrkou. Bábovku i s formou nechte položenou na talíři. Utěrku namočte ve studené vodě a důkladně vyždímejte. Pak ji přeložíte a položíte na formu, přibližně na dvě minuty. Po téhle intervenci už by měla bábovka jít z formy vyklopit bez velkých potíží.

Pokud selhal i tento trik, pak je třeba hledat chybu ve vymazání bábovky. Buď jste na něj zcela zapomněli nebo už vaše nepřilnavá forma ztratila své nepřilnavé vlastnosti.

Zdroj: Youtube