Zdroje: www.196flavors.com, www.toprecepty.cz

Kde se vzala bajadera?

Bajadera je nepečená cukrovinka, která se připravuje nejen v Chorvatsku, ale také dalších zemích bývalé Jugoslávie. Má se však za to, že pochází z produkce firmy Kraš v Záhřebu, s jejímiž výrobky se můžete někdy setkat i na českém trhu nebo na dovolené u Jadranu. Firma Kraš získala také pro bajaderu označení „Chorvatská výroba“, podobně jako my označujeme tradiční české výrobky u nás.

Bajadera je v podání Chorvatů čokoládový nugát smíchaný s vrstvou mandlí, ale také s lískovými nebo vlašskými ořechy. Zákusek může být přelitý i čokoládovou polevou. Takto výrobek popisuje sama firma Kraš, ale určitě se v různých regionech setkáte s mnoha proměnami a alternativami této cukrovinky. Za hranicemi Chorvatska narazíte například na bajaderu se sušeným ovocem, konkrétně meruňkami a rozinkami.

Základem jsou však také podrcené sušenky, kromě čokolády a různých ořechů dodá sladkosti vůni také rum.

Jak se dělá bajadera?

Podívejte se na originální prověřený chorvatský recept ve videu:

Zdroj: Youtube

Příprava zákusku je velmi jednoduchá. Z podrcených sušenek připravíte směs, do jejíž poloviny vmícháte rozpuštěnou čokoládu. Tác, plech nebo hranatou misku vyložte pečicím papírem a na dno stěrkou rozetřete první vrstvu ze směsi s čokoládou.

Druhá vrstva bude světlá bez čokolády a třetí vrstvou je čokoládová poleva, která se na zákusek nalije až po zatuhnutí korpusu v lednici.

Na přípravu prvních dvou vrstev budete potřebovat 250 sušenek, 200 g mletých ořechů, 160 g cukru a 180 g rozpuštěného másla. Směs rozdělte na dvě poloviny a do jedné vmíchejte rozpuštěných 100 g čokolády se dvěma lžícemi rumu.

Na polevu stačí 150 g čokolády na vaření, 2 lžíce oleje a 1 lžíce vody.

Vyzkoušejte i verzi s lotuskami. Je famózní!

Pokud ale holdujete lotuskám a jejich karamelové chuti, pak můžete použít i tyto oblíbené sušenky. Recept je totožný a velmi chutný. Pokaždé, když se rozhodnete použít jiné druhy sušenek, ochutnejte světlou hmotu a přesvědčte se, že je dostatečně sladká. Přece jen je to zákusek - a ten musí osladit život.

Související články