Zdroje: YouTube.com, toprecepty.cz, recepty.cz

Karel Gott si vždy potrpěl na slušné vychování, krásné ženy a také chutné jídlo. Mezi jeho nejoblíbenější pokrmy patřily dobroty z různých koutů světa, nejvíce si ale liboval v evropských jídlech. Svůj zbožňovaný balatonský guláš si rád připravoval i doma.

Oblíbená jídla Karla Gotta

Karel Gott se díky své profesi dostal do celého světa, a tak měl možnost ochutnat spoustu zajímavých pokrmů. A některé z nich mu natolik zachutnaly, že je vyhledával i v Česku. Byl například velmi častým zákazníkem vůbec první čínské restaurace v Praze ve Vodičkově ulici. Tam prý pokaždé dlouho četl jídelní lístek a rozmýšlel, co si objedná. Vždy ale stejně skončil buď u švei-ču-žou, nebo u kung pao.

Pochutnal si ale také na dobře připraveném vídeňském řízku s bramborovou kaší se smetanou, na tataráku, klasické hovězí svíčkové na smetaně s karlovarským knedlíkem anebo guláši. Ze sladkého pak miloval žloutkové věnečky či citronovou bábovku s mákem.

Balatonský guláš podle Karla Gotta

Jak připravuje hovězí guláš Roman Paulus se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Obzvlášť si Mistr potrpěl na dobře připravený guláš. A to hlavně takový, který si on sám uvařil. Měl rád balatonský guláš, který je v lecčem podobný klasickému guláši, akorát se do něj během vaření přidávají brambory. Celý postup je nesmírně jednoduchý a guláš podle Karla Gotta dokáže připravit naprosto každý.

Připravte si dostatečně velký hrnec a přidejte do něj 40 gramů sádla. Sádlo nechte na sporáku zcela rozpustit a následně na něm dozlatova osmahněte 2 velké najemno nakrájené cibule. Zatímco se bude cibule restovat, nakrájejte si na kostky 600 gramů hovězí svíčkové (lze případně nahradit i jiným kusem hovězího). Maso dejte na cibuli, lehce ho osolte, zamíchejte, stáhněte plamen a pod pokličkou ho duste asi 30 minut ve vlastní šťávě.

Guláš s bramborami

Následně do hrnce přilijte asi 250 mililitrů vody, přidejte 300 gramů na kostičky nakrájených brambor a také 1 stroužek prolisovaného česneku. Do guláše přijde také 1/2 lžičky sladké mleté papriky a 1/4 lžičky drceného kmínu. Zamíchejte a nechte dalších 10 minut provařit. V poslední fázi do hrnce přidejte 3 nakrájené zelené papriky a také 3 oloupaná a nakrájená rajčata (můžete použít buď čerstvá, nebo konzervovaná). Přilijte asi 150 mililitrů vodu, přiklopte hrnec pokličkou a guláš vařte do doby, dokud nebudou brambory měkké. A pak už jen podávejte. Tím, že guláš obsahuje brambory, není třeba jej servírovat s knedlíkem či pečivem. Kouskem čerstvého chleba ale přece jen nic nezkazíte.

Nejvzácnější psí plemena na světě

Zdroj: Youtube