Máslo je jednou ze základních surovin, která se používá k pečení a přípravě mnoha dezertů. V případě, že ho zrovna doma nemáte, nedělejte si hlavu! Můžete využít potraviny, které ho snadno zastoupí. Možností je hned několik.
Trn z paty vám vytrhne ovocné pyré
Možná by vás to ani nenapadlo, ale naše babičky si v tomto případě uměly poradit díky ovocnému pyré. Dokonce jde o zdravější náhražky másla, takže je můžete využívat i ve chvíli, kdy chcete mít pečivo odlehčené. Ovocným pyré totiž nahradíte i částečné množství tuku a vaše delikatesa bude obsahovat mnohem méně kalorií. Množství másla nahraďte stejným množstvím ovocného pyré.
Banánové pyré
Oloupané banány nakrájejte na menší části a potom je buď rozmixujte v mixéru, nebo rozdrťte vidličkou tak, aby měly úplně hladkou konzistenci.
Jablečné pyré
Oloupaná čistá jablka nakrájejte na menší kousky a vložte je do hrnce s vodou. Vařte je tak dlouho, dokud nezměknou a část vody se nevyvaří. Nakonec obsah hrnce rozmixujte a pyré je na světě.
Dýňové pyré
Stejně jako banán nebo jablka rozkrájejte dýni na menší kostičky a uvařte ji ve vroucí vodě. Nakonec ji rozmačkejte na jemnou kaši. Pokrmu dodáte velký podíl vlákniny, mnohé vitamíny a draslík. Nejčastěji se používá známá tykev Hokkaido, ale můžete použít i jakoukoliv jinou.
Avokádové pyré
Zralé avokádo rozmačkejte na jemnou olejovou kašičku, která je nejen báječnou náhražkou másla k pečení, ale také výborně chutná jako pomazánka na chleba. Avokádo je nesmírně zdravě, jelikož je plné vitamínů, důležitých minerálů, vlákniny a zdravých tuků omega-3 a omega-6.
Podmáslí
Další skvělá náhražka másla! V tomto případě použijete polovičku dané dávky z receptu. Podmáslí si můžete velice snadno vyrobit doma. Stačí, když do hrnečku s mlékem přidáte 1 lžíci citronové šťávy a octa a necháte vše 5 minut odstát.
Řecký jogurt
Neváhejte použít k pečení namísto másla i řecký jogurt. Dodá pokrmu vlhkost, vláčnost a zdravé bílkoviny. Předepsané množství másla nahraďte poloviční dávkou.
Olivový olej
Máslo se dá samozřejmě velice snadno nahradit jiným tukem. Nejzdravější je použití olivového oleje. A v jakém množství ho máte použít? Odečtěte čtvrtinu z receptu, a právě tuto dávku použijte. Protože má olivový olej pikantní chuť, není vždy nejlepší volbou pro sladké pečivo, spíše je vhodné ho použít na pečení chleba, slaných koláčů a sušenek. Jestli chcete neutrální chuť, sáhněte spíše po rafinovaném olivovém oleji, v případě žádoucí výraznější chuti využijte extra panenský.
Slunečnicový olej
Levnější a dostupnější variantou je použití slunečnicového oleje. Odvažte si stejné množství, kolik je v receptu uvedeno másla.
Kokosový olej
Tento typ oleje je velice oblíbenou možností, protože kokosový olej je při nižších teplotách tuhý, a když se zahřeje je tekutý. Má tedy nejpodobnější vlastnosti máslu a pomáhá udržet strukturu těsta. Měli byste ho použít stejné množství, které je požadováno v receptu.
Škrob
Máslo lze velice snadno nahradit i škrobem, který smícháte s vodou v poměru 1:2. Nejprve směs promíchejte a za stálého míchání ji tak 5 minut povařte, dokud není naprosto hladká. Po vychladnutí použijte směs do těsta jako běžné máslo.
Zdroje: www.jimeto.cz, www.cs.bakeitwithlove.com, www.prozeny.cz