Zdroje: YouTube.com, toprecepty.cz, brainmarket.cz

Banány patří mezi velmi oblíbený druh ovoce. Bývá ovšem pravdou, že po zakoupení rychle hnědnou, měknou a v určité fázi zrání už každému nechutnají. Přezrálé banány ale není nutné vyhazovat! Hodí se totiž do celé řady sladkých pokrmů, ve kterých leckdy díky své chuti zcela nahradí klasický cukr.

Banány a jejich vliv na zdraví

Sladké banány mají nejen skvělou chuť, ale také blahodárný vliv na lidské zdraví. A své cenné vlastnosti si zachovávají i po tepelné úpravě. Banány obsahují velké množství vlákniny, která podporuje trávení a čistí střeva. Toto žluté ovoce je zároveň známé jako bohatý zdroj draslíku, jenž napomáhá správné funkci kardiovaskulárního systému.

Za zmínku stojí také to, že se v banánech nachází tryptofan. Ten se v těle mění na serotonin – hormon štěstí. Zlepšuje náladu, pomáhá při depresích a podporuje zdravý spánek. Pravidelná konzumace banánů vede také ke snížení kyselosti žaludku, zbavuje otoků, chrání před cukrovkou a odvádí toxiny z těla.

Co s přezrálými banány

Když banány ve vaší míse s ovocem zhnědnou, rozhodně je nevyhazujte. Další využití totiž najdou při pečení. Vyzkoušet můžete například banánovou bábovku, ve které běžný cukr nahradíte právě rozmačkanými banány. V posledních letech je pak velmi populární také banánový chlebíček. Banány se zkrátka hodí do jakýchkoliv buchet a koláčů, které nejenže osladí, ale také je zvláční. Pokud ale nemáte mnoho času, připravte z nich lívance.

Banánové lívance

Podrobný postup najdete ve videu:

Zdroj: Youtube

Na banánové lívance budete potřebovat jen 3 ingredience. V míse vidličkou rozmačkejte 1 větší banán a následně jej smíchejte s 1 celým vajíčkem. Do těsta vmíchejte 1/4 hrnku hladké mouky a vytvořte hladkou směs. Na pánvi rozehřejte trochu másla nebo kokosového oleje a na něm z těsta smažte lívance z obou stran dozlatova. Banánové lívance podávejte třeba s džemem nebo šlehačkou jako klasické lívance. Skvělé jsou ale i samotné bez jakýchkoliv topingů.

TIP: Pokud milujete nadýchané lívance, přidejte do těsta více mouky a také trochu kypřicího prášku. Budou jako obláček!