Banana Bread – tedy banánový chlebíček se těší oblibě už téměř století.
Zdroj: Kamila Procházková

Banánový chlebíček – snadný dezert s bohatou ovocnou chutí

Leží vám doma pomalu přezrávající banány, na které nemá nikdo chuť? Pokud z nich připravíte tenhle šťavnatý dezert, určitě přijdou opět ke slovu a strávníci je ocení.

Dezert, který má i svůj národní den

Banana Bread – tedy banánový chlebíček – může mít řadu podob, ale jeho základem jsou vždy rozmačkané banány. Banánový chlebíček získal popularitu v USA ve 30. letech 20. století, a to díky masivnímu rozšíření pekařské sody a prášku do pečiva. Bez těchto kypřicích prostředků bylo pečení s banány, které jsou poměrně hutné, přece jen obtížné.

Banánový chlebíček - dezert s bohatou ovocnou chutí.Banánový chlebíček - dezert s bohatou ovocnou chutí.Autor: Kamila Procházková

Pravděpodobně první recept na banánový chlebíček v podobě jak jej známe nyní se objevil v roce 1933 v kuchařce Balanced Recipes. Od té doby toto pečivo získalo na popularitě. V USA má dokonce svůj národní den - Banana Bread Day, který připadá na 23. února. Nyní je tedy ideální příležitost k tomu si ho upéci i doma.

Banánový chlebíček s kokosem, rozinkami a pomerančem

Zde uvedený recept obsahuje kromě banánů i kokos, rozinky a pomerančový džem, je to dezert s bohatou ovocnou chutí, výborně se hodí třeba na snídani.

  • dobře zralé banány 3 ks
  • rozinky 100 g
  • karibský rum 3 lžíce
  • tmavý melasový muscovado cukr 40 g
  • kokos 60 g
  • sůl ½ lžičky
  • pomerančová marmeláda 3 lžíce
  • mléko 90 ml
  • cukr krupice 90 g
  • máslo 30 g
  • olej neutrální chuti (řepkový, slunečnicový) 45 ml
  • citronová šťáva 2 lžičky
  • jedlá soda 1 lžička
  • hladká mouka 120 g
  • (případně na polevu rozpuštěná čokoláda zředěná lžičkou kokosového oleje)

Rozinky předem zalijeme vroucí vodou, promyjeme je v ní, vodu slijeme a rozinky smícháme s tmavým muscovado cukrem, přelijeme rumem. Necháme rozinky nasáknout a cukr rozpustit.

Dobře zralé banány rozmačkáme vidličkou.Dobře zralé banány rozmačkáme vidličkou.Autor: Kamila Procházková

Banány vidličkou rozmačkáme. Promícháme se solí, cukrem, pomerančovou marmeládou, vejci a mlékem. Přisypeme kokos a necháme v tekutině 20 minut nasáknout.

Troubu předehřejeme na 170 ⁰C.

Poté smícháme rozinkovou směs s banánovým základem, přidáme olej a rozpuštěné máslo a rozmícháme do hladka. Na povrch směsi nalijeme citronovou šťávu a do ní vysypeme jedlou sodu. Soda reaguje s kyselinou citronovou a začne šumět. Zamícháme ji do směsi a přimícháme mouku. Těsto nalijeme do chlebíčkové formy vyložené papírem na pečení. Pečeme přibližně 70 minut, až je špejle zapíchnutá do středu těsta po vytažení čistá.

Vychladlý chlebíček můžeme polít čokoládovou polevou.

Akční letáky